Eksplosive kamper i Irak

Minst 60 mennesker er drept og flere hundre såret siste døgn. Militsen får 72-timers frist til å legge ned våpnene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mer enn 40 mennesker er drept og flere hundre er såret i harde kamper i Basra sør i Irak, mens ytterligere 20 er drept og mer enn 100 såret i Sadr-byen nord i Bagdad, det siste døgnet, ifølge BBC.

Fakta om Mahdi-militsen

• Iraks mektigste militsgruppe, også kjent som Sadr-militsen etter sjialederen Moqtada al-Sadr.

• Grunnlagt i 2003 etter initiativ fra Sadr.

• Gruppen hadde i desember 2006 rundt 60.000 mann under våpen, ifølge tall fra Iraqi Survey Group.

• Navnet viser til en frelserskikkelse som sjiamuslimene tror vil komme til jorden før dommedag.

• I august 2007 erklærte Sadr ensidig våpenhvile, noe som har bidratt til å redusere volden i Irak det siste halvåret.

(Kilde: BBC, Reuters)


Kampene har tiltatt i omfang og styrke, etter at den ytterliggående sjialederen Moqtada al-Sadr truet med en
nasjonal sivil oppstandelse for å stanse angrepene mot Mahdi-hæren.

Trusselen er en respons på at irakiske sikkerhetsstyrker i økende grad har slått til mot Moqtada al-Sadrs Mahdi-milits i den oljerike byen Basra de siste dagene.

Den pågående kampanjen mot Sadr-militsen er den største operasjonen de irakiske regjeringsstyrkene hittil har utført uten støtte fra amerikanske eller britiske styrker, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

I morgentimene i dag ble det meldt om nye kamper i byen, da irakiske regjeringsstyrker rykket inn i Sadr-kontrollerte bydeler.

72-timers frist

Iraks statsminister Nuri al-Maliki ga i dag Mahdi-militsen en frist på 72 timer til å legge ned våpnene og signere et løfte om å avstå fra voldshandlinger. Han truer med de \'mest alvorlige konsekvenser\' for de militssoldatene som ikke føyer seg.

Statsministeren leder personlig aksjonen mot Sadr-militsen i Basra. Det er noe amerikanske styresmakter, som planlegger sterk reduksjon av egne styrker i landet, berømmer ham for.

<strong><B>BLODIG SLAG I BASRA:</strong> </B>Iraks statsminister Nuri al-Maliki ga i dag Mahdi-militsen en frist på 72 timer til å legge ned våpnene og signere et løfte om å avstå fra voldshandlinger. Her er en Mahdi-tilhenger i Basra avbildet i kamp i dag tidlig. Foto: ESSAM AL-SUDANI / AFP / SCANPIX
BLODIG SLAG I BASRA: Iraks statsminister Nuri al-Maliki ga i dag Mahdi-militsen en frist på 72 timer til å legge ned våpnene og signere et løfte om å avstå fra voldshandlinger. Her er en Mahdi-tilhenger i Basra avbildet i kamp i dag tidlig. Foto: ESSAM AL-SUDANI / AFP / SCANPIX Vis mer

- Dette er hva vi har ventet på å se irakerne gjøre - ta på seg mer ansvar, sier talskvinne for Det hvite hus, Dana Perino, ifølge BBC

Frykten er imidlertid stor for at kampene mellom Sadrs tilhengere og regjeringsstyrkene vil gjøre at en ensidig våpenhvile Sadr hadde lagt ned i august i fjor nå vil falle sammen.

Våpenhvilen er en sentral årsak til at kamper og voldshandlinger i Irak har blitt færre de siste månedene, skriver Reuters.

<B>VÅPENHVILEN I FARE: </B> Frykten er stor for at kampene mellom Sadrs tilhengere og regjeringsstyrkene vil gjøre at en ensidig våpenhvile Sadr innførte i fjor vil falle sammen.
<B>20 DREPT I SADR-BYEN: </B> Minst 20 skal være drept og over 100 såret i Sadr-byen nord i Bagdad, siste døgn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer