Eksplosive London

London sprenger alle grenser. Befolkningen i den britiske hovedstaden vokser raskere enn noen hadde forestilt seg, og lokale politikere frykter at veksten skal ende i kaos.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For verken boligbyggingen, kollektivtrafikken eller andre tjenester kan holde følge med den eksplosive befolkningsveksten. Innen år 2016 vil London trolig ha 8,1 millioner innbyggere, én million mer enn tidligere antatt.

I dag har London om lag 7,4 millioner innbyggere. Folketallet har vært i jevn tilbakegang siden 1939, rett før utbruddet av annen verdenskrig, da det bodde 8,6 millioner mennesker innenfor Stor-Londons grenser.

Strømmen snur

Siden da har folketallet sunket jevnt og trutt, først og fremst fordi mange londonere har flyttet ut av byen og blitt pendlere. Men de to siste årene har strømmen snudd, og bybefolkningen har økt med 190.000.

Den naturlige befolkningsveksten - antall fødsler som overstiger antallet dødsfall - ligger for Londons vedkommende på rundt 40.000. Økningen som ventes fram mot 2016, skyldes ikke bare tilflytting fra resten av Storbritannia, men også innvandring.

Borgermester Ken Livingstone sier befolkningsveksten er et uttrykk for Londons ry som finanssentrum, handels- og kulturell metropol. Samtidig advarer han om at veksten vil legge nye påkjenninger på byen.

Trenger mer

- Presset vil ramme boligmarkedet, miljøet, infrastrukturen i transportsektoren og andre offentlige tjenester, advarer London-borgermesteren. -En storby, og spesielt en storby i sterk vekst, kan ikke greie seg med en småbys ressurser, tilføyer han.

Advarselen har klar adresse til den britiske regjering, som ligger i kontinuerlig krangel med Livingstone om Londons behov for offentlige investeringsmidler. Den venstreradikale borgermesteren har nok på dette punktet bred støtte fra sine bysbarn.

Men London er ikke heldigere stilt enn andre hovedsteder i krangelen om biter av den offentlige kake. I Storbritannia som i andre land går skillelinjene på dette området snarere mellom nord og sør enn mellom høyre og venstre.

NTB

TILTREKKENDE: Londons befolkning er i vekst, men veksten skaper utfordringer for byen.