Eksplosive skogbranner truer berømt vindistrikt

Katastrofesjefen: - Verste i California på 30 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 2015 er allerede naturkatastrofenes år i USAs mest folkerike stat California.

Skadene av den katastrofale vannmangelen og tørken etter en snøfattig vinter i Sierra Nevada-fjellene, er blitt forsterket av skogbranner i et omfang «solskinnsstaten» ikke har opplevd i nyere tid.

De to største enkeltbrannene som herjet nord i Califiornia natt til mandag, på 200 000 og 260 000 mål, er tilsammen like store som hele Øyer kommune i Gudbrandsdalen med sine store fjellvidder.

Med vindkast målt til liten kuling, opp mot 50 kilometer i timen, og vegetasjon og jordmonn helt uten fuktighet, spredte den ene av de store brannene seg fra 1 600 mål klokka 13.30 lørdag til 200 000 mål søndag kveld, opplyser en talskvinne for brannstyrkene i Calistoga.

Truer berømt vindistrikt
I løpet av noen timer søndag ble alle de 1 300 innbyggerne i småbyen Middletown evakuert, og minst halvparten av bygningene lagt i aske.

Middletown ligger vest for delstatshovedstaden Sacramento i Lake County, et av de to distriktene som er erklært for katastrofeområde.

Det andre katastrofeområdet er Napa County med de berømte vinområdene en times kjøring fra San Francisco. Der var en rekke hus truet i grålysningene mandag.

Mark Ghilarducci er sjef for katastrofeberedskapen i California.

Verste på 30 år
- Jeg har aldri sett noen branner spre seg så raskt de 30 årene jeg har jobbet med beredskap. Det er ingen fuktighet verken i trær, kratt eller i bakken, konstaterer beredskapssjen overfor lokale medier.

Og det er ikke bare de to store brannene i området rundt Sacramento og San Francisco han og brannmannskapene har å bekymre seg for.

Et skogbrannkart over California viser røde prikker hele veien fra Los Angeles til delstatsgrensen i nord mot Oregon.

Her er myndighetenes oversikt over alle skogbrannene i California.

I dag bekrefter myndighetene det første dødsfallet i forbindelse med brannene.
 

 TRUET:  Skogbrannene i California sirkler nå rundt bebyggelse i de berømte vinområdene i Napa Valley utenfor San Francisco. Foto: JOHN G. MABANGLO, EPA/NTB Scanpix.
TRUET: Skogbrannene i California sirkler nå rundt bebyggelse i de berømte vinområdene i Napa Valley utenfor San Francisco. Foto: JOHN G. MABANGLO, EPA/NTB Scanpix. Vis mer