- Eksplosiver på russisk dødsfly

Eksperter har funnet spor av eksplosiver på minst ett av de russiske flyene som styrtet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ekspertene kaller nå minst èn av tirsdagens to flystyrter for en terrorhandling. Sikkerhetstjenesten FSB - KGBs arvtaker - er satt til å granske de to flykatastrofene. De bekrefter at det er funnet eksplosiver på vrakdeler fra Tupolev 154-flyet, melder AP.

Dette flyet var eid av Sibir Airlines, og var på vei til ferieparadiset Sotsji da det styrtet i nærheten av Rostov med 40 mennesker om bord.

- Foreløpige undersøkelser tyder på at det er hexogen, sier FSB-talsmann Sergei Ignatchenko til russiske nyhetsbyråer.

Ifølge eksperter har dette sprengstoffet svært stor sprengkraft. Det samme stoffet har tidligere blitt satt i sammenheng med tsjetsjenske terroraksjoner i Russland.

Muslimsk gruppe: «Vi gjorde det»

FSBs bekreftelse kommer bare timer etter at ei gruppe av angivelig militante muslimer - Islamabouli-brigadene - la ut en melding på nettsida si der de tok på seg skylda for flystyrtene:

«Våre mujahedin i Islamabouli-brigadene kapret to russiske fly, og de lyktes til tross for hindringene de sto overfor i begynnelsen. Det var fem mujahedin på hvert fly,» hevder gruppa ifølge NTB i en erklæring på nettsida.

Ifølge AP skal hevder gruppa at flykrasjene har sammenheng med Russlands fem år lange kamp mot tjsjetsjenske separatister.

Gruppa skal også true med å slå til igjen. Erklæringen står imidlertid på arabisk, og er foreløpig ikke verifisert.

Styrtet samtidig

Det første flyet, en Tupolev 134 fra selskapet Volga-Avia, tok av fra Domodedovo-flyplassen i Moskva klokka 21.40 lokal tid tirsdag kveld. Tupolev 154-flyet lettet fra samme flyplass bare 40 minutter seinere.

Klokka 22.56 lokal tid forsvant det første flyet fra radarskjermen. Tre minutter seinere forsvant det andre.

Få timer seinere ble det klart at begge flyene hadde styrtet. Ingen av de minst 89 passasjerene og besetningsmedlemmene om bord i noen av flyene overlevde.

- Kapreralarm

Det første flyet styrtet i Tula-regionen, 18 mil sør for Moskva. Vitner sier de hørte minst tre eksplosjoner fra flyet før det traff bakken, men det ble meldt om problemer fra cockpiten før ulykken. Funn av vrakdeler over et stort område støttet imidlertid opplysningene om at flyet eksploderte i lufta.

Tupolev 154-flyet styrtet nær Rostov, omtrent 97 mil sør for Moskva. Russiske medier rapporterte tidlig at det ble sendt en nødmelding fra dette flyet like før det forsvant fra radarskjermen.

Ifølge Interfax' kilder dreide dette seg om en kapreralarm.

Det er nå på det rene at dette flyet sendte ut en nødmelding, men det er ikke uavhengig bekreftet at det dreide seg om at angrep på flyets besetning eller passasjerer.

De «svarte boksene», som inneholder taleregistrator og ferdsskriver, fra begge flyene ble funnet. De var imidlertid skadd, og har ikke kunnet gi svar på hva som egentlig skjedde.

Terrorfrykt

Til tross for at de to flyene tok av fra samme flyplass, og styrtet omtrent samtidig, har russiske myndigheter vært tilbakeholdne med å kople styrtene til terrorhandlinger. I stedet har de lent mot andre forklaringer, som menneskelig feil, urent drivstoff, eller teknisk feil ved flyene.

De to flyene styrtet kun fem dager før presidentvalget i Tsjestjenia. På søndag skal tomrommet fylles etter den russiskstøttede presidenten Akhmad Kadyrov, som ble drept i et attentat i mai i år.

Terrorfrykten har vært stor i Russland, etter at tsjetsjenske grupperinger nylig sverget å angripe russiske interesser.

FLYKASTASTROFE: Minst 43 passasjerer var med i rute TU 134 som styrtet ved landsbyen Buchalki. Alle om bord døde. Foto: SCANPIX/AP
DØDSFLY: Redningsarbeider ved vrakdeler av det styrtede Tupolev 154-flyet. Det er nå funnet spor av sprengstoff på deler av dette flyet.
INGEN OVERLEVDE: Minst 89 mennesker omkom i de to flystyrtene.
FLY 1: Det ene flyet som styrtet var et slikt Tupolev 134, fra selskapet Volga-Avia.
FLY 2: Det andre flyet var en slik Tupolev 154, fra Sibir Airlines.