Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eksplosivt etter ministerdrap

USA mener det går mot statskupp i Libanon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Libanon går i dag inn i tre dagers landesorg etter gårsdagens drap på industriminister Pierre Gemayel.

Meldingen om drapet satte i gang massive protester i Beirut. Gemayels støttespillere gikk løs på biler og utløste mindre branner rundt om i byen.

De krever hevn, og mener Syria og deres libanesiske støttespillere er de skyldige.

Fordømmes

Drapet på Gemayel, fra det kristne Falangistpartiet,  fordømmes over hele verden. Særlig har USA vært tydelig i sin tale.

- Det hvite hus advarte for to uker siden at Syria og Iran, gjennom Hizbollah, kunne være på randen av å forsøke seg på et kupp i Libanon, sier USAs FN-ambassadør John Bolton til britiske The Guardian.

- En må spørre seg om ikke denne grusomme handlingen ikke kan være første skudd.

Flere land, deriblant Storbritannia, har tidligere uttrykt et ønske om at USA bør gå inn i samtaler med Syria og Iran om situasjonen i Irak, noe Bushadministrasjonen, deriblant visepresident Dick Cheney, har vært sterkt imot.

OPPTØYER: Gemayels tilhengere krever hevn på drapet som de mener Syria står bak. Foto: Scanpix
OPPTØYER: Gemayels tilhengere krever hevn på drapet som de mener Syria står bak. Foto: Scanpix Vis mer

- Ikke problemet

Syrias FN-ambassadør på sin side benekter at de er innblandet i drapet.

- Vi er en del av løsningen, ikke problemet, sier Bashar Jaafari.

Splittet

Gemayel er den sjette i rekken av anti-syriske politikere drept i Libanon på to år. I februar i fjor ble tidligere statsminister Rafik al-Harari drept, og også da ble Syria mistenkt.

Dette drapet ble etterforsket av FN, og en midlertidig rapport antydet ifølge britiske The Independent at syriske og libanesiske sikkerhetsoffiserer kunne knyttes til drapet. FN ønsker derfor en internasjonal rettergang, noe Gemayel og flertallet av regjeringen akkurat rakk å godkjenne før han døde. En internasjonal rett skal nå igangsettes i regi av FN.

Nyhetsbyrået Reuters melder at denne avstemningen førte til at seks parlamentsmedlemmer fra Hizbollah gikk i protest, og at spenningen mellom den USA-støttede regjeringen og den pro-syriske opposisjonen ble tilspisset.

Frykter opptøyer

Det fryktes nå at den allerede tilspissede situasjonen forverres i dagene som kommer. Gemayel skal ifølge nyhetsbyrået AP begraves i Beirut på torsdag, og de anti-syriske grupperingene har varslet massiv deltakelse, noe som kan varsle voldelige opptøyer.

I 1975 ble Gemayels bestefar, også kalt Pierre Gemayel, forsøkt drept. Attentatforsøket ble i ettertid sett på som gnisten som igangsatte den 15 år lange borgerkrigen i landet.

DREPT: Industriminister Pierre Gemayel døde i går.
GATESLAGSMÅL: Medlemmer at Gemayels kristne parti tok til gatene i går. Det endte i kamper mellom dem og politiet.
Hele Norges coronakart