EKSPLOSIVT

Situasjonen i Hebron er nå eksplosiv, og fredsprosessen kan raskt bli rasert av en ny intifada. Fem palestinere ble i går livstruende skadd, blant dem en gutt i åtteårsalderen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemningen er mer spent nå enn før intifadaen startet i 1987, mener en norsk ekspert.

Gårsdagens opptøyer tok til etter at israelske soldater skjøt og drepte tre uskyldige palestinere ved en veisperring. Palestinsk ungdom strømmet i går ut i gatene. Steiner og molotovcocktails haglet over israelske soldater og nybyggere, som svarte med stålkuler innkapslet i gummi.

Det norskledede observatørkorpset TIPH rapporterte om 23 skadde i Hebron, totalt skal over 40 være skadd.
Og mens gårsdagen skulle være «sorgens dag» ifølge opprop fra palestinske ledere, er dagen i dag varslet som «slagenes dag». Det er lite trolig at opptøyene vil avta.

- Det er som om det er stukket hull på noe. Vi frykter at dette vil vare. Vi merker at aggresjonsnivået er høyt, etter at fredsprosessen har stått stille lenge, sier pressetalsmann Geir Furuseth i TIPH.

Ny intifada

Den første intifadaen startet i 1987, og varte i seks år. 1624 mennesker ble drept totalt. Av dem var 1350 palestinere.

Uroen i går var den verste siden i fjor sommer, og kan raskt utvikle seg til en varig tilstand med steinkasting, molotovcocktails og kuler.

- Vi så jo i 1987 at det var beskjedne hendelser som utløste intifadaen. Noe tilsvarende kan skje nå, sier direktør for Institutt for menneskerettigheter, Nils Butenschøn.
Han har nettopp vært i Israel, og situasjonen er svært spent.

- Stemningen er mer opphisset nå enn før intifadaen, som begynte i 1987. I tillegg finnes det i dag 30000 væpnede palestinske politifolk, sier Butenschøn.

Han frykter at disse kan ta til våpen mot israelske soldater i en stadig mer tilspisset konflikt.

Drap avler drap

Yassir Arafat kalte drapene på de tre palestinerne for en massakre utført med kaldt blod. Fatah-partiet hans oppfordrer til en massedemonstrasjon i Hebron lørdag.

- Vi i observatørstyrken frykter økende uroligheter utover i uka. Og hvis noen blir drept, får folk mer blod på tann, sier pressetalsmann Geir Furuseth.

Handling på høyt politisk plan er det som nå må til for å redde fredsprosessen, mener Furuseth.