Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eksplosjon av gonoré - fire ferieland på smittetoppen

Skrekkscenariet har kommet - standardbehandling virker ikke.

VEST FOR Å UNNGÅ SMITTE: Økt kondombruk kan hjelpe til å holde kjønnssykdommer på avstand. Foto: Sara Johannessen, NTB Scanpix.
VEST FOR Å UNNGÅ SMITTE: Økt kondombruk kan hjelpe til å holde kjønnssykdommer på avstand. Foto: Sara Johannessen, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Antall registrerte gonorétilfeller i Norge er nær femdoblet i løpet av de siste ti årene, viser tall fra Folkehelseinstituttet

I fjor ble det diagnostisert 1 096 gonorétilfeller i Norge mot 851 tilfeller i 2015. Ifølge Folkehelseinstituttet er antall registrerte gonorétilfeller i Norge nær femdoblet i løpet av de siste ti årene.

Spesielt sterk har økningen av gonoré vært blant kvinner i Norge, hvor meldte tilfeller er firedoblet på få år.

- Gonoréforekomsten i den generelle befolkningen har nå nådd et nivå der vi frykter at vi igjen kan stå overfor en mer omfattende spredning av gonoré i Norge slik de nå opplever i mange andre land, blant annet i Danmark og Sverige, sier Øivind Nilsen, seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet.

Av de 1 096 tilfellene var det 876 menn og 220 kvinner. Av mennene var 598 smittet homoseksuelt, mens 276 var smittet heteroseksuelt. Økningen av gonoré i 2016 ses særlig i Oslo og Akershus.

Thailand, Tyskland og Spania

I Norge er det registrert flest smittetilfeller i Oslo, ikke veldig oppsiktsvekkende i forhold til folketall.

Det hyppigste smittestedet i utlandet for menn er Thailand for heteroseksuelle menn og Tyskland og Spania for homofile menn.

30 kvinner ble smittet i utlandet, og de ble smittet i 22 ulike land. Hyppigste smitteland var Tyrkia med fem tilfeller.

- Antibiotikaresistente gonokokker er et raskt økende problem, og internasjonalt er det nå stor bekymring for resistenssituasjonen i lys av den økende forekomsten av gonoré, sier Nilsen.

Også i Norge er det allerede påvist tilfeller der gonorébakterien har utviklet resistens mot dagens standardbehandling.

(NTB).

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media