Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eksplosjon av ID-tyverier i Norge

ID-tyverier rammer Norge for alvor etter å ha eksplodert i USA og England. På to år har 124.000 nordmenn fått sin identitet misbrukt av kriminelle.

RAMMER MANGE: ID-tyveri, blant annet ved at tyver får fatt i bankkortopplysninger, blir stadig mer utbredt i Norge. Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN/Dagbladet
RAMMER MANGE: ID-tyveri, blant annet ved at tyver får fatt i bankkortopplysninger, blir stadig mer utbredt i Norge. Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En undersøkelse TNS Gallup har gjort for Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) viser at 3,1 prosent av den voksne befolkningen svarer at de i løpet av de siste to årene er blitt utsatt for at noen andre har brukt deres identitet til å begå straffbare handlinger, skriver Dagsavisen.

ID-tyveri er i dag ikke lagt inn som egen kode i politiets straffesaksregister. Undersøkelsen utgjør derfor det som finnes av helhetlige tilgjengelige tall her i landet.

Hvis saken ikke er alvorlig nok blir ikke sakene prioritert av politiet.

- Dette er saker vi må henlegge av kapasitetshensyn. Er det grove tilfeller vil de bli etterforsket. Ikke ellers, sier politistasjonssjef Bjørn Hansen til Dagsavisen.

Han beskriver situasjonen for ofrene slik:

- Mange føler ubehaget vet at de plutselig har en usynlig fiende. En fiende de må slåss mot, men som de ikke aner hvem er. Det å vite at noen opererer i ditt navn, og å motta regninger på ting du selv ikke har bestilt er naturlig nok svært ubehagelig, sier Hansen.

Sikkerhetseksperter er bekymret over utviklingen og maner til raske tiltak for å hindre kriminalitet i å bre om seg. Erfaringer fra USA viser at salg av ID-opplysninger kan være stor butikk, og omsetning av personopplysninger utgjør en viktig del av identitetstyvenes virksomhet.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling