Eksplosjon av sårede

Sykehusene i Bagdad er stappfulle. Kirurgene amputerer nå bein og armer på voksne og barn uten å kunne gi pasientene skikkelig bedøvelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON/OSLO (Dagbladet): Det er satt opp telt i hager og parker for å behandle nye sårede som strømmer inn. Nå har bakkekrigen for alvor nådd den irakiske hovedstaden.

- De siste rapportene vi har fra Bagdad viser en dramatisk økning av krigsskadde. Det gjelder både sivile og militære. Fortsatt er det flest militære sårede, men vi snakker og flere tusen sivile, sier generalsekretær Jan Egeland i Norges Røde Kors til Dagbladet.

Bagdad er blitt bombet i over to uker.

Telt og haller

Ifølge Det internasjonale Røde Kors har sykehusene behandlet rundt 100 bombeskadde pasienter hver dag. Nå er tallet mangedoblet.

- Folk ble skadde av splinter fra bombene eller fra glass og andre ting som føyk gjennom lufta eller falt over dem. Nå kommer stadig flere som er skadd av kuler fra skytevåpen. De fleste bringes inn fra forstedene, der kampen nå er. Kapasiteten på sykehusene er sprengt. Telt og lagerhaller er allerede tatt i bruk. Samtidig opplever mange sykehus at vannet forsvinner. Det er en ny og meget dramatisk situasjon, sier Egeland.

Samtidig begynner mangelen på medisiner å bli merkbar på sykehusene. En gresk lege, Dimitrius Mognie, som kom fra Bagdad til Jordan i går, fortalte til nyhetsbyrået Ap at sykehusene er i ferd med å gå tomme for bedøvelse.

Amputasjoner

Kirurgene amputerer bein og armer på voksne og barn uten å kunne gi pasientene skikkelig bedøvelse. Medisiner til å behandle pasientene etter operasjonen er det også mangel på, fortalte den greske legen som representerer en internasjonal gruppe av leger.

Et av de største problemene i dagene framover vil ikke være mangel på medisiner men mangel på personell på sykehusene.

Blir hjemme?

- Det store spørsmålet blir faktisk om de ansatte på sykehusene møter opp. De er i en svært vanskelig situasjon, og mange av dem velger allerede å være hjemme for å være sammen med og beskytte sin egen familie. Vi forsøker nå med nye tiltak for å sikre at de ansatte kan komme trygt på jobb, sier Egeland.

Samtidig holder både innbyggerne i Bagdad og de amerikanske soldatene som er i ferd med å omringe byen, pusten: Hva vil Saddam Husseins siste krampetrekning bli? I går trengte en amerikansk panserstyrke inn til sentrum av hovedstaden «for å teste Iraks respons». De møtte liten motstand og hadde i går kveld trukket seg ut igjen.

Det kan tyde på at Saddams regime i praksis har brutt sammen, og at invasjonsstyrkene ikke vil møte særlig motstand når de rykker inn. Men fortsatt er det irakerne som har kontrollen over hovedstaden.

Amerikanske kilder hevdet i går også at Saddams fryktede revolusjonsgarde «er forkrøplet» og «i praksis ikke lenger fungerer som divisjonsenheter».

Venter harde kamper

De fleste militære eksperter og amerikanerne selv venter likevel harde kamper når de rykker inn. Det er ventet at de vil rykke fram forsiktig og gradvis og ta kontroll over små deler av byen, slik britenes «ørkenrotter» har gjort - og fremdeles gjør - med suksess i Basra.

De amerikanske marinesoldatene banker nesten bokstavelig talt på Saddams dør, men vil ikke forsøke å åpne den før Bagdad er helt omringet av invasjonsstyrkene.

KRYSSILD: Irakiske sivile gjemmer seg etter å ha rømt fra kampene mellom amerikanere og irakere i utkanten av Bagdad. Sykehusene i byen rapporterer at flere tusen sivile er såret i kampene rundt hovedstaden.
BLODIG: Kampene om Bagdads utkanter er brutal og blodig. Amerikanske kilder hevdet at over 1000 irakiske soldater ble drept i et slag i går.