Eksplosjon av svineinfluensa

Svineinfluensaen har eksplodert i første uka i år. 35 personer er blitt så syke at de måtte legges inn på sykehus. 11 av disse var så alvorlig syke at de måtte få intensivbehandling.

INNLAGT: Elleve personer har fått intensivbehanding etter å ha fått svineinfluensa i år. Tallene ventes nå å skyte i været. Dette bildet er fra et sykehus i Mexico. Foto:  ario Lopez-Mills/AP/Scanpix
INNLAGT: Elleve personer har fått intensivbehanding etter å ha fått svineinfluensa i år. Tallene ventes nå å skyte i været. Dette bildet er fra et sykehus i Mexico. Foto: ario Lopez-Mills/AP/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svineinfluensaen er blitt tatt av lista for pandemier av verdens helseorganisasjon, WHO, og regnes ikke lenger som en trussel. Likevel
registreres det stadig nye tilfeller av den hissige influensaen. Dette bekymrer Folkehelsa.

—Det er voksne folk fra hele landet som har fått påvist svineinfluensa. Aktiviteten er høy og økende, og vi regner med å nå toppen i løpet av to til fire uker. Vi anbefaler folk å vaksinere seg, og det er ennå ikke for seint. Vaksinen begynner å virke etter få dager, sier assisterende divisjonsdirektør Preben Aavitsland til Dagbladet.

Svineinfluensaen er et virus som i fjor tok livet av 30 personer i Norge.

Så langt er det ikke meldt noen dødsfall i årets influensasesong.

Virustyper Folkehelseinstituttet skiller mellom to virustyper. A- og B-virus. B-virus er den vanlige typen, og A-virus er den mest alvorlige av de to
virusartene. Så langt har de fleste som har vært hos legen fått påvist B-viruset.

Folkehelsa opplyser at mange tusen nordmenn har fått påvist influensa i denne sesongen, men 80 prosent av tilfellene er den litt mindre hissige sesonginfluensaen.

—Vi er fornøyd med at så mange bare har blitt smittet av B-viruset. Dette forteller også at den omfattende vaksineringen høsten 2009 fortsatt gir beskyttelse. Riktignok er noen av de som tok svineinfluensavaksine høsten 2009 blitt syke, men vi har hele tiden visst at dette kunne skje, sier Aavitsland.

Influensasesongen Nå er influensasesongen i gang for fult. Selv om ikke legene vil oppleve de samme besøkene som i fjor, må man forvente at mange tar kontakt med fastlegene i tida framover.

Aavitsland sier at det er A-viruset som har ført til mange dødsfall i England. At influensasesongen har utviklet seg annerledes i Norge enn i Storbritannia mener helsemyndighetene skyldes massevaksineringen i 2009.

Viktig å vaksinere Folkehelseinstituttet understreker at sesonginfluensavaksinen er viktig for å redusere alvorlig sykdom. Alle som har blitt innlagt på sykehus har svineinfluensa, og er personer som ikke har tatt vaksinen.

—Spesielt blant risikogrupper er det viktig å ta vaksinen, da disse er spesielt utsatt. Det er fortsatt mange i denne gruppen som ikke er vaksinert, sier Aavitsland.

Vaksinen beskytter både mot A- og B-viruset.