Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eksplosjon i antallet falskmyntneri-saker

Hamar (NTB-Geir Magnusson): Det har vært en eksplosjon i antallet falskmyntnersaker det siste året. Til sammen har politiet hatt rundt 750 saker til undersøkelse hittil i år. Det er 500 saker mer enn i fjor, får NTB opplyst ved Kriminalpolitisentralen. Ingen saker er pådømt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Omfanget har økt i det siste, og det synes bare være fantasien som setter grenser for den som vil forsøke seg på falskmyntneri, sier Sigrun Blixt i Norges Bank. Sentralbanken ber publikum være særlig oppmerksomme i den travle julehandle-innspurten.

Mens det i fjor ble samlet inn falske sedler med en påtrykt verdi på 195.000 kroner, har politiet hittil i 1997 fått inn falske sedler for over en halv million kroner. Det meste er omsatt eller forsøkt omsatt i Østlandsområdet.

Minimumsstraffen for falskmyntneri er fengsel i tre år. Selv om flere ti-talls personer er pågrepet i løpet av året, har ingen ennå fått sakene sine pådømt.

Bakmenn-jakt

Alle beslaglagte sedler er sendt Kripos for laboratorieundersøk elser, blant annet for å finne fingeravtrykk.

- Det er åpenbart flere produsenter, men de som setter sedlene i omløp har så langt vært svært forsiktige med å røpe bakmennene. Men vi har tråder å følge, sier førstebetjent Egil Wermskog ved økonomiseksjonen hos Oslo-politiet til NTB.

Flere politidistrikter har innledet samarbeid i forsøket på å oppspore de største produsentene.

Det er 500-lapper med sluttsifrene 1942 og 200-sedler med nummer som ender på 3377 som synes å ha størst utbredelse. Politiet er kjent med at det er betalt 3.000 kroner for falske sedler med en påtrykt verdi på til sammen 30.000 kroner.

Dårlig laget

Politiinspektør Tom Brunsell i Kripos mener en av årsakene til den kraftige økningen i antallet falskmyntnerisaker skyldes stadig mer avansert teknologi. En del av de sedlene Kripos har fått inn, er laget ved hjelp av pc, scanner og laserprinter.

Trykkvaliteten er såvidt god at det kan være vanskelig å skille falske og ekte sedler i dunkel restaurant-belysning eller i det hektiske førjulsrusjet i butikkene. Dårligere papirkvalitet og manglende vannmerke og sikkerhetstråd gjør at folk flest enkelt kan skille falske sedler fra de ekte.

Torsdag ble 10 falske 200-kronerssedler funnet i spille-automater i Hamar. Styreenheten i slike automater har problemer med å avvise falske sedler, og dette er dermed en måte å hvitvaske sedlene på.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!