Eksplosjon i antallet falskmyntneri-saker

Hamar (NTB-Geir Magnusson): Det har vært en eksplosjon i antallet falskmyntnersaker det siste året. Til sammen har politiet hatt rundt 750 saker til undersøkelse hittil i år. Det er 500 saker mer enn i fjor, får NTB opplyst ved Kriminalpolitisentralen. Ingen saker er pådømt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Omfanget har økt i det siste, og det synes bare være fantasien som setter grenser for den som vil forsøke seg på falskmyntneri, sier Sigrun Blixt i Norges Bank. Sentralbanken ber publikum være særlig oppmerksomme i den travle julehandle-innspurten.

Mens det i fjor ble samlet inn falske sedler med en påtrykt verdi på 195.000 kroner, har politiet hittil i 1997 fått inn falske sedler for over en halv million kroner. Det meste er omsatt eller forsøkt omsatt i Østlandsområdet.

Minimumsstraffen for falskmyntneri er fengsel i tre år. Selv om flere ti-talls personer er pågrepet i løpet av året, har ingen ennå fått sakene sine pådømt.

Bakmenn-jakt

Alle beslaglagte sedler er sendt Kripos for laboratorieundersøk elser, blant annet for å finne fingeravtrykk.

- Det er åpenbart flere produsenter, men de som setter sedlene i omløp har så langt vært svært forsiktige med å røpe bakmennene. Men vi har tråder å følge, sier førstebetjent Egil Wermskog ved økonomiseksjonen hos Oslo-politiet til NTB.

Flere politidistrikter har innledet samarbeid i forsøket på å oppspore de største produsentene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer