Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eksplosjon i gavelån til statlige ansatte

Statens pensjonskasse hadde en utlånsvekst på 25 milliarder kroner i boliglån i fjor - det dobbelte av DNB, og åtte ganger mer enn Nordea.

 Billige boliglån:  Statsansatte får lån som ansatte i privat sektor bare kan drømme om. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
Billige boliglån: Statsansatte får lån som ansatte i privat sektor bare kan drømme om. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): DNB er fortsatt størst på boliglån i Norge med en utlånsmasse på 601 milliarder kroner, etterfulgt av Nordea med 214 milliarder kroner.

Men 2013 var definitivt Statens pensjonskasses år. I fjor steg boliglånsporteføljen fra 58 milliarder kroner til 84 milliarder - en utlånsvekst på 25 milliarder kroner, eller 43,5 prosent, skriver Finansavisen.

Til sammenligning hadde DNB og Nordea en utlånsvekst på henholdsvis 14 og 3 milliarder kroner, noe som tilsvarer 2,4 og 1,4 prosent.

Statens pensjonskasse lokker med avdragsfrihet i inntil fem år, og lånerenter de ansatte i privat sektor bare kan drømme om, ifølge Finansavisen.

Akkurat nå er renten på 2,23 prosent; omlag 1,5 prosentpoeng lavere enn private alternativer; eller 18.360 kroner spart i årlige renteutgifter etter skatt, gitt et lån på 1,7 millioner kroner.

- Det er ganske spesielt at Staten tar såpass store markedsandeler fra bankene på boliglån. Myndighetene får jo dermed en mye større risikoandel med tanke på et eventuelt prisfall som de samme myndighetene er bekymret for. Uten at Statens pensjonskasse er underlagt tilsyn eller krav til kapitalbuffere som bankene, sier konserndirektør Trond Bentestuen i DNB til Finansavisen.

Flere nyheter Eiendomsmegler fikk 17 års fengsel
Hegnar: - For dyrt å bygge boliger?
Skandiabanken billigst på boliglån

Hele Norges coronakart