Eksplosjon i Indonesias mest aktive vulkan

Det har vært et utbrudd i Indonesias mest aktive vulkan Merapi. Eksplosjonen utløste pyroklastiske strømmer av partikler, gasser, aske og sand.

UTBRUDD: Asken har steget hele 5 500 meter over Merapi. Video: CNN Indonesia / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Utbruddet fredag ble etterfulgt av en buldrende lyd, ifølge talsperson Sutopo Purwo Nugroho i Indonesias krisehåndteringsbyrå.

Asken fra utbruddet har steget så høyt opp som 5.500 meter over Merapi. Myndighetene har evakuert alle beboere fra et område med minst fem kilometers radius fra krateret.

Det er ikke meldt om personskader.

Flyplassen Adi Sucipto i Yogyakarta var stengt i rundt en time som følge av vulkanutbruddet, ifølge Nugroho. Farenivået ved vulkanen er imidlertid ikke blitt hevet, og det er ikke ventet nye utbrudd i nær framtid.

Det 2.968 meter høye fjellet mellom Yogyakarta og Java-provinsen er den mest aktive av Indonesias 500 vulkaner. Vulkanens siste store utbrudd i 2010 krevde 347 menneskeliv og førte til evakuering av opptil 20.000 beboere.

Indonesia, en øygruppe med til sammen 250 millioner innbyggere, er utsatt for jordskjelv og vulkanaktiviteter fordi landet ligger langs Ildringen i Stillehavet, en hesteskoformet belte av dyphavsgroper, vulkanbelter og forkastninger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer