Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eksplosjon i jubel

BEOGRAD: I natt eksploderte Beograd i glede. Kafeene og restaurantene holdt åpne. Alle skålte med alle. Ukjente omfavnet hverandre. Mennesker fotograferte hverandre for å ta vare på minnene fra denne historiske natta. Fyrverkeri lyste opp nattehimmelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et jublende anarki var det. Seieren ga rus nok for de fleste, der de beveget seg i en bølge gjennom gatene. Noen av deltakerne feiret seieren med øl og det medbrakt plommebrennevinet slivovitsj. En del ungdommer tok seg til rette, knuste vindusruter og plyndret forretninger. Men i det store og hele var dette for symbolske hevnaksjoner over et forhatt regime å regne.

Endelig fred

Folk samlet seg foran fjernsynsapparater og medbrakte transistorradioer for å vente på den varslede kunngjøringen fra den nye presidenten Vojislav Kostunica (56). Han vil nå innkalle det nyvalgte parlamentet og sørge for at han blir tatt i ed i konstitusjonelle former. Seint i går kveld erklærte hans seg som Jugoslavias rettmessige president.

- Endelig fred, endelig kan vi ta fatt på å bygge demokrati og velstand, endelige kan vi være stolte over å være serbere. Tretten år med Slobodan Milosevic var tretten år for mye, lød uttalelsene fra de jublende folkemassene.

Demonstranter fra opposisjonsalliansen DOS tok seg inn i hovedkvarteret til Slobodan Milosevics Sosialistparti uten at en politimann var i nærheten for å forsøke å stanse dem. De to sikkerhetsvaktene flyktet ved synet av okkupantene, som bar ut propagandamateriell.

Hyller ny president

- Kostunica er en god mann, en ærlig politiker, sa Gordan Bosic (38) til Dagbladet.

- Hadde vi ikke lyktes denne gang, hadde jeg forlatt landet, fortsetter han i gledesrusen utenfor det føderale parlamentet der titusener holdt vakt. Alle hadde følelsen av å ha vært med på å skrive et av de viktigste, kanskje det aller viktigste, kapitlet i serbernes historie.

Ved siden av Kostunica var heltene i denne feiringen studentene i Otpor-bevegelsene som greide å tvinge en splittet opposisjon til enighet. For bare måneder siden lå opposisjonen med brukket rygg. En annen heltegruppe var gruvearbeiderne i Kolubare, som onsdag besto den store testen mot politistyrkene uten å vike. Og enda en heltegruppe var de titusener fra byen Cacak i det sentrale Serbia som hadde tatt seg til Beograd i busser, lastebiler og personbiler og som sverget på at de blir i Beograd så lenge det er nødvendig.

Enorm jobb

Kostunica har en enorm jobb foran seg. Han må sikre en fredelig overgang til demokrati, utpeke en regjering som kan få økonomien på beina. Den ligger i ruiner etter snart ti års krig og åtte års internasjonale sanksjoner og mafiakontroll.

- Det vi ønsker er et normalt land, der vanlige mennesker kan skape seg en framtid uten frykt og elendighet, sier Kostunica.

Kostunica takket spesielt Hellas, Frankrike og Norge for støtten i det avgjørende oppgjøret med regimet. Han gjentok for få dager siden at Norge er det første landet han vil besøke som landets nye president.

Også strategen bak Kostunicas seier, Det demokratiske partiets leder Zoran Djindjic, uttalte i et fjernsynsintervju at Norge er en politisk og økonomisk modell for det nye Jugoslavia.

FEST I NATT: En jente har fått tak i en politihatt, og feiret i natt seieren over Milosevic.
GLEDE: Folket jubler av glede.