Eksplosjon i København: - Et angrep

Tirsdag kveld ble Skatteetatens lokaler i København rammet av en voldsom eksplosjon. Politiet anser det som et angrep.

EKSPLOSJON: Tirsdag kveld ble danske Skatteetatens lokaler i København utsatt for en voldsom eksplosjon. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson / Ritzau Scanpix / NTB scanpix
EKSPLOSJON: Tirsdag kveld ble danske Skatteetatens lokaler i København utsatt for en voldsom eksplosjon. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson / Ritzau Scanpix / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det er bare flaks at ingen ble alvorlig skadd. Det er snakk om en alvorlig forbrytelse og en alvorlig eksplosjon, sier statsminister Mette Frederiksen.

Hun preges av å se bildene fra stedet, og forstår at folk er bekymret som følge av en slik hendelse.

- Det er et angrep på vår trygghet, sier hun.

Tirsdag kveld ble det meldt om et voldsomt smell i København, men det tok åtte timer før politiet bekreftet at det dreide seg om en eksplosjon. Onsdag formiddag omtalte dansk politi det som et angrep.

- Vi tar det meget alvorlig. Dette er et angrep vi ikke kan eller vil akseptere, sier politiinspektør Jørgen Bergen Skov.

Én person har henvendt seg til legevakt, da vedkommende ble påført skader av fragmenter fra eksplosjonen. Personen befant seg på Nordhavn stasjon.

På grunn av tidspunktet, mener politiet at det er snakk om et angrep mot bygningen, og at eventuelle gjerningspersoner ikke hadde intensjon om å skade mennesker.

- Det er på nåværende tidspunkt for tidlig å si noe om hvem som står bak, men vi tar dette meget alvorlig og etablerte allerede tirsdag kveld en bred og omfattende etterforskning, sier Skov.

Person sjekket ut

- Politiet har samlet inn en rekke spor i forbindelse med etterforskningen, men vi kan ikke si noe om hvilke spor på nåværende tidspunkt.

Videre Skov han at det på nåværende tidspunkt er for tidlig å si noe om hva som har forårsaket eksplosjonen.

Tidlig ble det meldt at en eksplosjon fant sted på nøyaktig samme sted på nøyaktig samme dag i 2003. Politiinspektøren forteller at de har snakket med personen som hadde status som mistenkt for 16 år siden, og bekrefter at han er sjekket ut av saken.

VOLDSOM EKSPLOSJON: Skadene på byggets fasade er omfattende. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson / Ritzau Scanpix / NTB scanpix
VOLDSOM EKSPLOSJON: Skadene på byggets fasade er omfattende. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson / Ritzau Scanpix / NTB scanpix Vis mer

Mistenkelig hendelse

Deler av fasaden på den danske Skatteetatens bygning er ødelagt som følge av eksplosjonen. Et stort område rundt Nordhavn stasjon ble evakuert og sperret av tirsdag kveld.

Det var to personer i bygningen da det eksploderte, men ingen av dem kom til skade.

Dagbladet var i kontakt med dansk politi onsdag morgen, som bekrefter at de etterforsker det som «en mistenkelig hendelse».

VANVITTIG SYN: Direktør for Skatteetaten Merete Agergaard og skatteminister Morten Bødskov besøkte stedet onsdag morgen. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson / Ritzau Scanpix / NTB scanpix
VANVITTIG SYN: Direktør for Skatteetaten Merete Agergaard og skatteminister Morten Bødskov besøkte stedet onsdag morgen. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson / Ritzau Scanpix / NTB scanpix Vis mer

- Vanvittig syn

Skatteminister Morten Bødskov besøkte bygningen onsdag morgen.

- Det er jo et helt vanvittig syn, og man kan se at det har vært en meget kraftig eksplosjon ved fasaden på Skatteetaten. Det er en fullstendig uakseptabel handling, sier Bødskov til nyhetsbyrået Ritzau.

Før politiet offentlig hadde bekreftet at det dreide seg om et angrep på Skatteetaten, svarte Bødskov at det framsto som en villet handling.

- Det virker rimelig åpenbart at fasaden her er sprengt i luften. Nå har politiet selvfølgelig igangsatt etterforskning, og hvis man vet noe må man melde seg.

Han sier samtidig at de som jobber i bygningen ble bedt om å jobbe hjemmefra onsdag.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer