Eksplosjon i Riyadh

Eksplosjonen som kan ha drept mellom 20 og 30 mennesker i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh lørdag kveld ble trolig utløst av selvmordsaksjonister forkledd som sikkerhetsfolk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Angriperne kom seg inn på området forkledd som saudiarabiske sikkerhetsfolk. De hadde uniformer og kjørte en bil av samme type som politiet bruker, sier en sikkerhetskilde til nyhetsbyrået Reuters. Selvmordsaksjonistene skal ha skutt seg vei den siste biten inn til det bevoktede villaområdet Muhaya.

En vestlig diplomat bekrefter beskrivelsen av angriperne, og sier det dreide seg om minst to personer.

Saudiarabiske myndigheter har mistanke om at aksjonistene tilhørte terrornettverket al-Qaida. Osama bin Ladens organisasjon, som antas å stå bak de blodige aksjonene mot USA 11. september 2001, har tidligere gjennomført andre angrep som ligner på aksjonen i Riyadh.

- Dette er en forbrytelse mot uskyldige mennesker som bærer alle al-Qaidas kjennemerker. Det er en al Qaida-operasjon, sa en saudiarabisk sikkerhetsekspert som ba om å få være anonym til nyhetsbyrået Reuters.

Usikre dødstall

Søndag formiddag var det usikkert hvor mange som egentlig hadde mistet livet i aksjonen. Nyhetsbyrået AFP meldte om minst fem drepte, blant dem en arabisk kvinne, mens vestlige diplomater mente antall drepte lå mellom 20 og 30. Myndighetene i Saudi-Arabia hadde ennå ikke gått ut med offisielle tall.

Fjernsynskanalen Fox News siterte en amerikansk tjenestemann som sa at «kanskje så mange som to dusin» mennesker mistet livet. Ifølge andre meldinger ble minst 100 andre såret i eksplosjonen, blant dem svært mange barn.

Boligområdet ble rammet av «en terrorbombe», het det i en uttalelse fra innenriksdepartementet i Riyadh. Eksplosjonen skjedde i nærheten av ambassadeområdene i byen, der det ifølge en lokal sikkerhetstjenestemann bor både saudiarabere og utlendinger .

I villaområdet Muhaya er imidlertid de fleste innbyggerne velstående familier fra arabiske land som Egypt, Syria, Jordan og de palestinske områdene. Av de 200 husene er bare fire eid av vestlige familier.

Ifølge nyhetsbyrået DPA har Muhaya også et stort shoppingsenter som er populært blant mange ansatte ved det saudiarabiske hoffet. Slottet i Riyadh ligger ikke langt fra stedet der eksplosjonen inntraff lørdag kveld.

Den arabiske fjernsynsstasjonen al-Arabiya meldte at det kunne høres flere mindre eksplosjoner og skyting etter den store detonasjonen.

Advarsler på forhånd

Lørdagens eksplosjon skjedde omtrent et halvt år etter at selvmordsbombere drepte 35 mennesker, blant dem ni amerikanere, i aksjoner mot bolighus i Riyadh. Fredag meldte USAs ambassade i byen at den ville stenge fra og med lørdag på grunn av fare for terrorangrep.

USA, Canada, Storbritannia og Australia har alle advart sine statsborgere mot å reise til Saudi-Arabia, hvis det ikke er helt nødvendig for dem å dra. Regjeringen i Saudi-Arabia har vært regnet som en av de mest USA-vennlige i den arabiske verden, men landet er også kjent for sin spesielt konservative variant av islam, og som hjemlandet til terrorlederen Osama bin Laden.

Sist mandag drepte saudiarabisk politi to militante islamister i muslimenes hellige by Mekka. Politiet beslagla også rakettdrevne granater, sprengstoff og skytevåpen, som ifølge myndighetene i Riyadh trolig skulle brukes til terroraksjoner.

NTB

<B>MINST 100 SKADD: </B> En skadet mann blir tatt hånd om på et sykehus i Riyadh etter eksplosjonen.