Eksplosjon i russisk atomubåt

Det ble utløst full alarm i Kola etter en mulig eksplosjon i en ubåt i delta-klassen. Russiske og norske myndigheter påstår det kun dreier seg om en øvelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skole- og barnehagebarn ble sendt hjem med beskjed om å holde seg innendørs, og politiet tok jod-tabletter. Det var situasjonen i Murmansk i dag etter at atom-alarmen gikk.

Ulykken antas å ha inntruffet ved Naima Goba, en bukt halvveis mellom Kirkenes og Murmansk tirsdag denne uken, men det var først i natt alarmen gikk i Murmansk. Russiske myndigheter avviser nå at det skal være noen fare for sivilbefolkningen.

- Jeg har fått forsikringer fra russiske myndigheter om at alt er normalt, sier Otto Mamelund, Norges generalkonsul i Murmansk, men legger til at «det er ikke ofte slike tiltak settes i verk».

Ingen radioaktive utslipp

- Mest sannsynlig dreier det seg om en eksplosjon i rakettsjakten til en ubåt av Delta-klassen. Vi kan med 99,9 prosent sikkerhet si at det ikke har vært skadelige utslipp av radioaktive stoffer, men det har vært utslipp av flytende rakettdrivstoff, som er meget giftig, sier Thomas Nilsen i Bellona til Dagbladet.

Nilsen ser meget alvorlig på ulykken, og er meget kritisk til norske myndigheters beredskap:

- Det er 16 til 20 kilo plutonium i hver rakett, og disse båtene har 16 slike raketter. Faren for spredning av radioaktiv materiale er stor. Da vi ble kjent med ulykken i dag morges var det helt umulig å få kontakt med Statens Strålevern eller andre offentlige etater i Finnmark som skal håndtere slike situasjoner, sier Nilsen, som føler at norske myndigheter «ikke tar slike situasjoner seriøst».

- Bare en øvelse

- I følge våre opplysninger dreier dette seg bare om en øvelse, der både militæret og sivilforsvaret deltar, sier avdelingsdirektør Erling Stranden i Statens Strålevern. Etatens målestasjoner i Finnmark viser ingen forhøyet stråling, og etaten har og mottat dagsferske målinger fra Murmansk som viser normale verdier.

En må helt tilbake til 1992 for å finne et kjent tilfelle av en lignende ulykke i den russiske ubåtflåten. Det alvorligste tilfellet av en slik brann i flytende rakettdrivstoff inntraff i 1986, og endte med at en ubåt i Yankee-klassen sank utenfor Bermuda. Historien er dramatisert i filmen «Hostile Waters».

SENDT HJEM: Etter en mulig eksplosjon i en russisk Delta-ubåt har ført til at russiske barn i dag sendt hjem fra skolen.