Eksplosjon i skimmingsaker på bensinstasjoner

I løpet av høsten har skimming-bander herjet på Vestlandet og deretter forflyttet seg innover mot Østlandet. Med profesjonelt utstyr angriper de bensinstasjoner som aldri før.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Bensinstasjon-angrepene startet tidlig i høst i Bergens-traktene. Deretter har banden beveget seg innover i landet, og angrepet bensinstasjoner i blant annet Vestfold og Oppland.

Ifølge Norsk Petroleuminstitutt har 17 bensinstasjoner så langt blitt angrepet i Norge i år. Til sammenligning var det ett tilfelle i fjor, ett i 2010 og ni i 2009.

Det er skimming-gruppa i Oslo-politiet som er eksperter på området i Norge. Lederen for gruppa, Inger Johanne Neset, forteller at det i svært mange av tilfellene dreier seg om mobile vinningskriminelle.

- Man ser en sammenheng mellom flere av tilfellene som har vært den siste perioden. Vi jobber med dette nå, og har kontakt med de andre politidistriktene. Vi ser at det er noen av de samme personene som går igjen, sier hun.

- Flykter fra Oslo Gruppa har jobbet med feltet siden 2009, og mener å se en tendens til at svindlerne beveger seg ut av hovedstaden.

- Det vi har sett er at bandene har blitt redde for å holde på her i Oslo, kanskje fordi vi har tatt flere tilfeller relativt raskt. Dermed prøver de seg litt ute i distriktene, sier Neset til Dagbladet.

Skimmingruppa i Oslo har på sin side registrert cirka 50 angrep mot bensinstasjoner i år. Årsaken til at tallene er forskjellige er at politiets tall inkluderer flere angrep mot samme stasjon.

- Profesjonelle Generalsekretær i Norsk Petroleumsinstitutt, Inger-Lise Nøstvik, forteller at utstyret som har blitt oppdaget i denne bølgen virker mer profesjonelt enn tidligere.

- Vi har forsøkt å være kjappe med å utveksle informasjon mellom selskapene om dette. Dermed har man visst hva man skal se etter, og mye utstyr har blitt oppdaget. Samtidig ser vi at utstyret er mer profesjonelt enn før. Bransjen har investert mye i teknologi på kortautomatene for å få dem til å lese chip-teknologien på kortet. Men det viser seg at svindlerne likevel får til å skimme stripa, sier Nøstvik.

Hun forteller at eksplosjonen skaper bekymring.

- Det er bekymringsfullt både for banknæringen og oss. Å gå tilbake til kontanter er ikke en sannsynlig utvikling. Det som er essensielt er å skjule pinkoden. Den er de fremdeles nødt til å ha. Å holde hånda over og skjule den er noe hver og en av oss kan gjøre.

Kopierer originalen I begynnelsen av august ble deler av en terminal ved en bensinstasjon i Hordaland stjålet. Politiet mener at denne ble brukt som utgangspunkt, for å finpusse utstyret til skimming seinere. Hordaland politidistrikt har registrert nærmere ti tilfeller på sine bensinstasjoner, men sakene er utfordrende å etterforske ettersom politiet ofte blir varslet av bankene etter at svindlerne har tatt med seg utstyret sitt og dratt.

CASH-TRAP-METODEN: En metallbit festes på minibanken og er vanskelig å oppdage. Men på baksiden har metallbiten enten lim eller teip som fanger opp sedlene på vei ut.
HER FESTES PENGENE: Bildet viser baksiden av metallbiten fra det forrige bildet som festest til minibanken. Pengene vi hope seg opp her.
VENTES Å KOMME TIL NORGE: Cash-trap-metoden med gaffel, også kalt "forking", er ennå ikke oppdaget i Norge. Men norsk politi er varslet av kolleger i Sverige og England og forventer at den også kommer hit.
SLUKER KORTET: Med en slik innretning kan svindlerne fange kortet ditt. Den festes ved kortinntaket på minibanken og gjør at du ikke får kortet tilbake etter å ha satt det inn. Etter at kunden har forlatt minibanken, kan svindleren hente ut kortet igjen. Metoden kalles for Card-trap.
LITE KAMERAHULL: På dette bildet vises utstyr som vanligvis brukes til skimming på minibanker. Denne delen festes i toppen av minibanken, og har et bittelite hull til kamera for å fange opp pin-koden.
AVANSERT: Bildet viser baksiden av kameraet på forrige bilde.
SER DU FORSKJELLEN? Dette bildet viser en terminal på en bensinstasjon i Vestfold før og etter den er rigget for skimming. Ekstrautstyr som kopierer kortinformasjonen settes på, og gjør at terminalen står ca. én centimeter lengre ut enn vanlig.
VANSKELIG Å OPPDAGE: Bak den metallgrå delen skjuler det seg et kamera som brukes til å lese av pin-koden når du taster den. Bildet er fra en bensinstasjon i Vestfold.

- Når vi får melding fra banken har fuglen fløyet. Vi er på etterskudd i flere av disse sakene, i den første var vi åtte dager etter at utstyret var fjernet. Det var når kortene ble misbrukt i utlandet, sier Johannes Råen, politioverbetjent ved gruppa for vinningskriminalitet i distriktet.

Han forteller at de har «klare indikasjoner» på i hvert fall en av sakene om at det er snakk om Rumenere som kommer til Norge for å svindle.

- Det virker veldig organisert, og i denne saken har vi klare indikasjoner på at det dreier seg om rumenere som ble sendt til Norge og fikk tildelt et område.

Kan være høytid Lederen for skimming-gruppa i Oslo-politiet forteller svindelforsøkene mot minibanker ikke har hatt noen store svingninger i hovedstaden den siste perioden. Imidlertid har det blitt registrert noen tilfeller av «Cash-trap» andre steder, blant annet i Drammen.

Hun utelukker ikke at svindlerne vil forsøke seg ekstra i jula.

- Det er klart at det er noe man kan tenke seg, ettersom det er mer penger i omløp og mange som tar ut cash. Men vi har ikke merket noe spesielt til nå.