Eksplosjon i Tel Aviv

Israelske medier melder om en kraftig eksplosjon i en buss i hovedstaden Tel Aviv. Tretten personer skal være skadd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Store mengder hjelpemannskaper og politi kom raskt til på travle Derech Petah Tikva - en av de viktigste trafikkårene i Tel Aviv - der bomben gikk av rundt kl. 11.40 norsk tid. Tretten personer skal ha blitt skadet - minst fire av dem med middels til alvorlige skader.

- Folk var hysteriske. Det luktet brent, sier et vitne til israelsk radio.

Øyenvitner hevder å ha hørt to eksplosjoner. Politiet nå leter etter andre mulige eksplosiver i området.

- Bussen forlot stasjonen og kom til området da det kom to eksplosjoner. Akkurat nå undersøker ekspertene bussen, og det er et objekt som regnes som mistenkelig, sier politikommandør Bar-Lev til nyhetsbyrået AP.

Avlyste toppmøte

I dag skulle Israels statsminister Ehud Barak møtt palestinernes president Yasser Arafat i Sinai. Den kraftige eksplosjonen kom bare få timer etter at møtet ble avlyst.

Eksplosjonen kommer også få timer etter at det ble kjent at palestinerne er skeptiske til Clintons fredsplan. Det er israelerne også, men de skal ha godtatt å bruke denne planen som et grunnlag for videre samtaler. Arafat har i dag dratt fra Gaza til Kairo for møter med Egypts president Mubarak.

Lovet «blodig gave»

Årsaken til eksplosjonen er ennå ikke fastslått, men Hamas har nå rykket ut og tatt ansvaret for aksjonen.

Mahmoud Zahar, lege og en av lederne for Hamas politiske kontor i Gaza, sier nå ifølge israelsk radio at at det var bevegelsens væpnede gren som var ansvarlig for eksplosjonen.

Zahar gjorde det tidligere i dag klart at både Hamas og Islamsk Jihad vil gjennomføre nye aksjoner på israelsk territorium.

Hamas sin væpnede gren Kataib al-Qassam har vært ansvarlig for de aller fleste selvmordsaksjonene siden 1994.

Den 26. desember gikk organisasjonen ut og oppfordret til å gjøre eid - avslutningen av den hellige måneden ramadan - til en periode for «jihad» - hellig krig. Eid startet i går og avsluttes i morgen.

På organisasjonens hjemmeside skriver organisasjonen i dag at dens væpnede gren «har lovet sionistene en blodig gave under eid», og at organisasjonen har en operativ gruppe i Tel Aviv.

Lover opptrapping

En leder i den palestinske Tanzim-militsen, som har vært en av de store drivkreftene bak de siste månendenes uroligheter, sa nylig at han regnet med en økning av volden hvis det ikke kom noe gjennombrudd snart. De siste tre månedene har 350 mennesker - de fleste palestinere - mistet livet i sammenstøt.

- I de kommende dagene, hvis vi ikke kommer til enighet, vil det komme en kraftig eskalering av intifadaen, sa Hussein Sheikh i Tanzim-miltizen til nyhetsbyrået Associated Press.

MØTTE MUBARAK: Det planlangte toppmøtet mellom israelerne og palestinerne er avlyst, men palestinernes president Yasser Arafat dro i dag til Egypt for å møte landets president Hosni Mubarak.
SPRENGT: Hamas har tatt på seg ansvaret for bombe-attentatet mot denne bussen i Tel Aviv i dag.