Foto: Tipser.
Foto: Tipser.Vis mer

Eksplosjon på Norges største industriområde:

Eksplosjon og brann på ammoniakkfabrikk i Porsgrunn

- Plutselig smalt det skikkelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Er du på stedet? Har du bilder? Tips oss på 2400@db.no

(Dagbladet): Det brant på Yaras ammoniakkfabrikk i Porsgrunn i Telemark etter en eksplosjon inne i fabrikken natt til mandag. Brannvesenet slo full alarm, men det ble tidlig klart at det ikke var gass på avveie. Det ble derfor aldri iverksatt evakuering av naboer.

- Det har vært et utfall av en kraftstasjon i området. Sannsynligvis har dette ført til en eksplosjon og det brenner flere steder, opplyser 110-sentralen i Telemark til NTB.

Det er ikke meldt om skadde personer. Rundt klokka 5 melder politiet at brannen er slukket, men at det fortsatt kan komme smell fra området.

Linn-Cecilie Vasseng er en av de nærmeste naboene til industriområdet. Hun forteller at hun bråvåknet av et smell.

- Vi våknet av at det smalt og at himmelen lyste opp. Jeg kikket ut av vinduet og så en stor røyksky, etterfulgt av flammer. Samtidig som smellet forsvant også strømmen i hele området, sier hun til Dagbladet.

Brannvesenet meldte tidlig om mye svart røyk i området, og vurderte tidlig i samråd med politiet om det skulle iverksettes gassalarm. Vasseng sier imidlertid at hun aldri ble kontaktet av nødetatene.

- Det har vært dårlig med informasjon i natt. Det er kun de store avisene som har skrevet om brannen. Vi fikk en melding fra strømleverandøren om at strømmen hadde gått, men ellers har det vært stille sier Vasseng.

En annen nabo sier til lokalavisa Varden at det så ut som en ildkule:

- Det smalt og lyste opp som om det skulle være dagen. Det var helt sykt. Det så ut som en ildkule, sier Didrik Gunnestad til avisa.

- Ikke gasslekkasje

Eksplosjonen skjedde i en kompressor inne i fabrikken klokken 3.15 natt til mandag, og like etter klokka 4 meldte Herøya Industripark (HIP) at det fremdeles brant i kompressorsalen. Det ble iverksatt lokal alarm, som betyr at bare den aktuelle fabrikken er berørt.

- Det er ikke gass på avveie. Nå handler alt om å få slukket brannen, sa Lene Rambekk, leder for drift i HIP til Dagbladet like etter klokka 4 natt til mandag.

Brannen skal ifølge Rambekk ha startet på ammoniakkfabrikken inne i industriparken. Fabrikken tilhører Yara.

- Det smalt skikkelig
Industrivernet ved Herøya industripark jobber nå sammen med brannvesenet i Porsgrunn for å få kontroll over situasjonen.

Politiet er foreløpig knappe med opplysninger:

Yara driver ammoniakkfabrikk på Herøya. I tillegg har selskapet tre salpetersyrefabrikker og en kalksalpeterfabrikk i området. Fabrikkområdet dekker et areal på 1,5 kvadratkilometer og er Norges største industriområde, ifølge selskapet.

Da Dagbladet snakker med Vasseng, som er nærmeste nabo til fabrikken, like etter klokka 05.00 forteller hun at situasjonen fortsatt virker uavklart.

- Vi hørte nettopp et nytt smell, og strømmen gikk igjen, sier hun.

Dagbladet/NTB