SMALT: Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa kom seg i sikkerhet etter attentatforsøket på White City Stadium i byen Bulaway lørdag. Video: CNN Vis mer Vis mer

Zimbabwe:

Eksplosjon og drapsforsøk mot Mugabes etterkommer

Visepresidenten skadd - to skal være drept på valgmøte i Zimbabwe.

En eksplosjon har rystet et stadion der president Emmerson Mnangagwa holdt tale under et valgmøte, ifølge statlige medier i Zimbabwe. Mnangagwa er uskadd.

Mnangagwa (75) overtok som president i Zimbabwe i november 2017 etter at Robert Mugabe måtte trekke seg. Mugabe hadde regjert i 37 år.

Ubekreftede meldinger sier at to av presidentens medhjelpere mistet livet i eksplosjonen.

En video viser Mnangagwa som vinker til folkemengden, før han går inn i et VIP-telt ved siden av scenen. Sekunder seinere skjer eksplosjonen, folk dukker og hyler og røyk sveller opp.

Flere personer ble såret i eksplosjonen, som skjedde under et valgkamparrangement i regi av regjeringspartiet ZANU-PF, ifølge øyevitner.

Noen timer etter eksplosjonen skriver Zimbabwe Herald at minst åtte personer er skadd.

En talsmann for presidenten sier til avisa at Mnangagwa er brakt i sikkerhet i et regjeringsbygg i byen Bulawayo, der han hadde holdt en valgkamptale.

Landets største avis Zimbabwe Herald bringer en ubekreftet melding om at visepresident Kembo Mohadi er skadd i beina.

Øyevitner forteller at eksplosjonen skjedde rett etter at Mnangagwa hadde avsluttet sin tale og var i ferd med å forlate scenen.

Avbrøt tv-sending

Bilder viser helsepersonell som løper til stedet, mens statlig fjernsyn brøt sendingen.

Presidentens talsmann George Charamba sier etterforskningen er i gang og viser samtidig til at det har vært «flere forsøk» de siste årene på å ta livet av Mnangagwa.

Mnangagwa kom til makten i november i fjor etter at den mangeårige lederen Robert Mugabe gikk av under massivt militær press.

Mugabes mann

Zimbabwe skal holde valg 30. juli, det første uten Mugabe siden uavhengigheten i 1980.

Mens Mugabe var kjent for å undertrykke sine politiske motstandere, har Mnangagwa lovet at valget skal gjennomføres etter demokratiske spilleregler og med internasjonale observatører til stede.

Kritiske røster tror ikke på de helt store endringene og viser til at Mnangagwa i 37 år var en av Mugabes mest trofaste våpendragere.

(NTB-AP-EPA-AFP/Dagbladet).