Eksplosjon på bombe­fabrikk

Minst 85 mennesker er skadd i en eksplosjon på en bombefabrikk i Dzerzjinsk i Russland, opplyser helsemyndighetene til russiske medier.

EKSPLOSJON: Røyk stiger opp etter eksplosjonen i en russisk sprengstoffabrikk lørdag. Fabrikken i Dzerzjinsk produserer blant annet TNT. Foto: Elena Sorokina / Reuters / NTB scanpix
EKSPLOSJON: Røyk stiger opp etter eksplosjonen i en russisk sprengstoffabrikk lørdag. Fabrikken i Dzerzjinsk produserer blant annet TNT. Foto: Elena Sorokina / Reuters / NTB scanpixVis mer

39 av de skadde er arbeidere som jobbet ved Kristall-fabrikken da ulykken inntraff, mens de resterende 46 er folk som bor ikke langt fra fabrikken, opplyser helsemyndighetene til nyhetsbyrået Interfax.

Tilstanden til fire av de skadde er alvorlig.

Ulykkesstedet ligger rundt 400 kilometer øst for Moskva. Fabrikken produserer bomber for det russiske forsvaret og sprengstoff til sivilt bruk. Det brøt ut brann etter eksplosjonen som spredte seg til skogen utenfor fabrikken.

Hus fikk skader

180 hus i nærheten fikk skader i eksplosjonen. I tillegg til de mange bolighusene, er også fem fabrikkbygninger rammet.

Fabrikken ble bygget i 1953. Bilder i sosiale medier viser en røyksøyle som stiger opp fra bygningen etter eksplosjonen.

Innbyggere har blitt bedt om å holde vinduene lukket på grunn av røyken fra eksplosjonen. Det skal ikke være farlige kjemikalier i røyken, ifølge lokale myndigheter.

UNNTAKSTILSTAND: Myndighetene har erklært unntakstilstand i området hvor eksplosjonen skjedde. Foto: Alina Yegorova / AP / NTB Scanpix
UNNTAKSTILSTAND: Myndighetene har erklært unntakstilstand i området hvor eksplosjonen skjedde. Foto: Alina Yegorova / AP / NTB Scanpix Vis mer

Unntakstilstand

En etterforskning av mulige brudd på sikkerhetsreglene er satt i gang, og lokale redningstjenester opplyser at mer enn 300 personer og 50 kjøretøy deltar i opprydningsarbeidet etter ulykken.

Myndighetene har erklært unntakstilstand i området hvor eksplosjonen skjedde.

Siden 2014 har det vært en rekke eksplosjoner ved bombefabrikker rundt om i Russland, ifølge nyhetsbyrået Tass. Det var en eksplosjon i Kristall-fabrikken også for to uker siden.