TO SKADD: Det har vært en eksplosjon på Yara sitt anlegg på Herøya i Porsgrunn. Eksplosjonene skjedde i en gjødseltank. Foto: Gisle Nomme/YARA
TO SKADD: Det har vært en eksplosjon på Yara sitt anlegg på Herøya i Porsgrunn. Eksplosjonene skjedde i en gjødseltank. Foto: Gisle Nomme/YARAVis mer

Eksplosjon på Herøya

Fire personer skadd ved Yaras fullgjødselfabrikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):To personer er sendt til sykehus etter en eksplosjon ved den ene fullgjødselfabrikken til Yara på Herøya. Personen som tidligere var savnet er nå kommet til rette.

- Det har skjedd en arbeidsulykke. En gasstank har eksplodert med en påfølgende brann. To personer er skadd, sier operasjonsleder Arne Isak Tveitan til Dagbladet.no.

Brannen som oppsto er nå klokka 14.20 slokket, og situasjonen er i ferd med å normalisere seg. Det betyr at de evakuerte snart kan fortsette jobben.

Truffet av splinter
- De to som er skadd er truffet av splinter fra eksplosjonen, og har splintskader i blant annet ansiktet, sier kommunikasjonsdirektør Bente Slaatten til Dagbladet.no

Hun forteller at eksplosjonen opplevdes som ganske dramatisk for de som var til stede.

- I en slik situasjon følger vi våre sikkerhetsrutiner, og det viktigste er å sikre alle ansatte først. Alle ble evakuert, sorteller Slaatten.

Rundt 400 ansatte er fortsatt evakuert fra Yaras anlegg på Herøya.


Kommet til rette

- Personen som var savnet er kommet til rette. Samtidig har vi fått melding om ytterligere to skadde personer, sier Tveitan. Til sammen fire personer er sendt til Sykehuset Telemark i Skien. Politet vet ikke noe om skadeomfanget, men opplyser at det blant annet dreier seg om kuttskader.
Alle ansatte på fabrikken er blitt bedt om å forlate området, og brannmanskaper fra både Porsgrunn og Skien er nå på stedet, skriver Varden.

Brenner i fabrikken
Det brenner nå i tredje etasje inne i den aktuelle fabrikken.
- Dette er en innvendig brann, opplyser politiet.

Det er ikke noen fare for gass på avveie, men gassteam sjekker området, sier politiets operasjonsleder Leif Myrtvedt i en pressemelding.
- Foreløpig vet vi ingenting om årsaken til eksplosjonen, men det vil bli nedsatt en granskningskommisjon. Eksplosjonen skjedde inne i en av fullgjødselfabrikkene, i Fullgjødsel 3, opplyser slaatten.

Det brenner fortsatt inne i fabrikken, dermed er det for tidlig å starte undersøkelser av selve eksplosjonsstedet. Situasjonen er nå under kontroll.