Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eksplosjon sannsynlig årsak

En eksplosjon er den sannsynlige årsaken til ulykken med den russiske atomubåten «Kursk», sier Russlands marinesjef, admiral Vladimir Kurojedov.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hovedteorien er en eksplosjon i den fremste torpedoluken, sa admiralen. Tidligere hadde han sagt at etterforskerne fokuserte på to mulige årsaker - enten en kollisjon eller en eksplosjon.

Hittil har marinen antydet at ubåten hadde kollidert med et annet fartøy, muligens en fremmed ubåt. Men etter hvert er denne teorien tonet ned, og USA avviser å ha vært involvert i havariet, selv om de innrømmer å ha hatt skip i området.

Tidligere meldte nyhetsbyrået Tass at en anonym amerikansk kilde har sagt at en amerikansk ubåt som befant seg i området, registrerte en eksplosjon søndag morgen, før den russiske ubåten grunnstøtte.

Totalt 15 skip deltar i den desperate redningaksjonen for å få ut de 116 personene som er innestengt på havets bunn. Høye bølger og sterk vind vanskeliggjør arbeidet, og har ført til at flere skip har måttet bevege seg bort fra ubåten. Forsøk på å berge ut mannskap med en dykkerklokke har ennå ikke lyktes.

- Prognosene for mannskapets liv er ytterst dystre, sier Russlands marinesjef, admiral Vladimir Kurojedov. (Dagbladet.no/NTB/AFP)