Eksplosjon under valgmøte i Italia

Seks personer ble såret da en bombe eksploderte under et valgmøte i den italienske byen Bologna tirsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Italias visestatsminister Gianfranco Fini talte da bomben gikk av.

Møtet ble arrangert i forbindelse med valget til nytt EU-parlament kommende helg. TV-bilder viste umiddelbart etter eksplosjonen at flere mennesker med blod i ansiktet ble brakt til ambulanser.

Eksplosjonen skal ha blitt forårsaket av en liten bombe som var plassert under et kjøretøy som blir brukt i valgkampen.

Kjøretøyet sto parkert bare noen få meter unna podiet hvor Fini talte, ifølge nyhetsbyrået Ansa. Han slapp uskadd fra eksplosjonen og henvendte seg til de fremmøtte også etter smellet.

- Der, dette er det de er i stand til å gjøre, sa Fini, og ba publikum om ikke å få panikk, og om å la politi og redningsmannskaper få gjøre jobben sin.

- Alvorlig voldshandling

Gianfranco Fini er leder for Nasjonalalliansen (AN), et parti som er med i Silvio Berlusconis regjeringskoalisjon i Italia. AN er det nest største partiet i regjeringen.

En talsmann for Berlusconis parti Forza Italia uttrykte sin støtte til Fini etter at sistnevnte nær ble rammet av det talsmannen kalte «en ekstremt alvorlig voldshandling».

- Dette er ikke bare tre eller fire galninger. De er organiserte, sa den italienske utenriksministeren Franco Frattini i en kommentar til angrepet.

Hjemmelagd bombe

Sprengladningen som gikk av under valgmøtet var en hjemmelagd brannbombe som besto av en plastflaske fylt med en lett antennelig væske, og som var utstyrt med en enkel sprengkapsel. Denne gikk av, men væsken tok ikke fyr, ifølge Bolognas politisjef Luigi Vita.

Etterforskere antyder at bomben kan ha blitt plantet av anarkister, men ville ikke utdype dette videre tirsdag kveld.

Italia er, som de 24 andre EU-landene, midt i valgkampen i forbindelse med valget til nytt EU-parlament til helgen.

Eksplosjonen er den mest alvorlige og foreløpig siste i en rekke angrep mot Nasjonalalliansen, som er et høyreorientert parti med røtter i en nyfascistisk organisasjon.

En liten bombe gjorde også skade på et av kontorene til Nasjonalalliansen på Sardinia tidligere i uken.

Flere italienske opposisjonspolitikere fordømte tirsdag kveld angrepet mot Nasjonalalliansen.

(NTB)