Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eksplosjon ved atomanlegg

Iransk fly droppet bensintank.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nyhetsbyrået Reuters meldte først at et uidentifisert fly hadde avfyrt en rakett i et øde område nær et atomkraftverk ved den iranske havnebyen Dailam.

BBC News melder nå at eksplosjonen kan stamme fra en bensintank som er blit sluppet ned fra et fly. Også Associated Press melder at eksplosjonen kan stamme fra en bensintank.

- Et fly fløy over Deylam i dag. Minutter senere kom det en eksplosjon, sier talsmann Jahanbakhsh Khanjani ved det iranske innenriksministeriet til AP.

Kjenner ikke til fiendtlig angrep

Iranske myndigheter har ikke kommentert om det har vært holdt militærøvelser eller annen militær aktivitet i området i dag.

- Vi har ingen grunn til å si at dette er en fiendtlig angrep. Det er stor mulighet for at dette er "friendly fire" og en feil. Flere slike hendelser har skjedd i det siste, sier Jahanbakhsh Khanjani.

- Et iransk fly droppet en tank med brennstoff i et ubebodd område sørvest i Iran i dag. Det forårsaket en kraftig eksplosjon som øyevitner først trodde kom fra en rakett, melder den statlige tv-kanalen al-Alam, ifølge AP.

Dailam ligger i provinsen Bushehr ved Gulf-kysten.


USA frykter atomvåpen

Atomkraftverket er på tusen megawatt og er bygdt med russisk hjelp. Anlegget skal være operativt fra slutten av 2005.

Tidligere i dag sa Irans ettertningsminister Ali Yunesi at Amerikanske spionfly hadde fløyet over landets atomanlegg, ifølge Associated Press.

- De fleste skinnende objektene våre folk ser i det iranske luftrommet er amerikansk spionutstyr som brukes på Irans atom- og militæranlegg, sa ministeren.

Tonen har hardnet til mellom USA og Iran. Tidligere i dag annonserte Iran og Syria at de vil samarbeide mot felles fiender. Syria har også vært på USAs liste over land som bør demokratiseres.

Spenningen mellom USA og Syria er blitt forsterket av at en selvmordsbomber tok livet av Libanons tidligere statsminister Rafik Hariri for to dager siden. USA har hjemkalt ambassadøren sin fra Syria, selv om man ikke i klare ordelag har lagt skylda på Syria, melder BBC.

<B>BYGGES:</B> Bilde tatt av det internasjonale atomenergibyrået av atomanlegget som er under bygging.
<B>ATOMKRAFT:</B> En trykkbeholder til atomanlegget i Busher-provinsen blir losset fra havna.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media