Eksplosjon ved Dyno Industrier i Buskerud

Drammen (NTB-Ole Dag Kvamme): Ingen personer kom fysisk til skade da tanken med en blanding av nitroglyserin og vann eksploderte på Dyno Industrier i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er opprettet en intern undersøkelsesgruppe som skal utrede hva som var årsaken til eksplosjonen på Gullaug sør for Drammen klokka 11.05.

Først kom ett stort smell, deretter kom det to eller flere mindre smell, de siste trolig forårsaket av aceton som tok fyr.

Dyno har aldri opplevd en lignende eksplosjon. Eksplosjonen skjedde i en 500 liter stor tank som lå i et spesialbygd stållager. Lageret er fjernstyrt, og ifølge Dyno oppholdt ingen seg i nærheten. De nærmeste arbeiderne oppholdt seg i bygninger mellom 30 og 40 meter unna, ifølge produksjonsleder Steinar Kjersem.

- Det var en meget kraftig eksplosjon, som hørtes flere mil unna, helt inn til Asker. Ingen personer fikk fysiske skader, men en lettere sjokkskadd ansatt ble kjørt til legevakten for rutinekontroll, sa Kjersem på en improvisert pressekonferanse ved 13-tiden.

Uforståelig

Flammene sto 10 til 20 meter opp i lufta etter eksplosjonen, som ble etterfulgt av en brann. Etter to timer slukket brannen slukket av seg selv.

Uhellet skjedde ved ballistit-avdelingen, som produserer krutt for Forsvaret. Årsaken til smellet er foreløpig uforståelig, ettersom tanken inneholdt en blanding av nitroglyserin og vann. Blandingen er identisk med måten fabrikken frakter eksplosivet ut til kundene på, og skal være helt sikker.

- Blandingen skal ikke kunne eksplodere. Vi tok prøver av denne nitroglyserinen 15. november, og den var helt i orden, sier Kjersem.

Innstilt

I ettermiddag hadde verken politiet eller Dynos egne folk tort å nærme seg skadestedet, men det vil trolig skje i løpet av fredag kveld.

Produksjonen ved fabrikken ble innstilt ut fredagen, men vil ikke få store følger for produksjonen for øvrig. Dynamittproduksjonen er viktigst, og vil komme i gang igjen på mandag, opplyser Kjersem.

I alt 177 personer er ansatt ved produksjonsavdelingen. De jobber på skift, og omtrent halvparten var til stede på fabrikkområdet fredag. Et trettitalls arbeidere i industrivernavdelingen rykket umiddelbart ut, men fikk beskjed om å holde seg unna.