Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Eksplosjonen en tankevekker

Den norske kapteinen satt i den britiske landroveren da en sprengladning eksploderte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hendelsen har gått sterkt inn på de norske soldatene.

- Det er selvfølgelig en tankevekker. Men det er også noe man er forberedt på at kan skje her nede, sier presse- og informasjonsoffiser Geir Løvhaug ved Al-Shaiba-basen der nordmennene holder til. I går ble en norsk kaptein lettere skadd da en eksplosiv-ladning gikk av ved den britiske landroveren han satt i. Dette er første gang norsk personell er blitt skadd i Irak etter at de norske soldatene kom dit for en måned siden.

- Det setter sitt preg på dagen.

Det er den første hendelsen vi har hatt her, sier Geir Løvhaug.

I går avbrøt soldatene arbeidet sitt flere ganger for å ha samtaler om det som hadde skjedd.

- Folk har sagt at de ikke er blitt skremt fra å jobbe videre. Men vi vet at dersom det er for lite informasjon, skaper det usikkerhet. Og alle er opptatt av hverandre og av hvordan det gikk, sier Løvhaug.

Den norske kapteinen satt i baksetet på det britiske landroveren sammen med britiske offiserer, da sprengladningen eksploderte bak bilen klokka 06.15 i går morges. «Bomba» etterlot seg et halvmeter dypt krater på veien om lag ti kilometer utenfor Basra. Den ble trolig utløst av at bilen kjørte over en snubletråd som var lagt over veien.

Ukjent mål

- All etterforskning tyder på at kjøretøyet i seg selv utløste ladningen. Den kunne like gjerne blitt utløst av andre kjøretøy. Det var ikke noe som tydet på at ladningen var rettet mot et britisk kjøretøy spesielt, sier sjefen for den norske kontingenten, oberst Hugo Østreng.

Nordmannen, som var den eneste som ble skadd, var på vei til et møte i Basra sammen med britiske offiserer da bilen ble smadret. Han fikk lettere skader i ansiktet, på den ene hånda og på halsen. Han kunne gå med egen hjelp fra åstedet, men ble brakt til et britisk feltsykehus med en gang. Kapteinen blir trolig skrevet ut alt i dag.

- Det er et veldig ustabilt samfunn. Det er et lovløst samfunn, derfor er det vanskelig å si hvem dette var rettet mot, men det er plassert der av folk som ikke jobber for stabilitet, sier Østreng.

Ifølge Østreng blir veien brukt av både sivile og militære kjøretøy. Men i går kveld hadde ikke den britiske etterforskningen avdekket hvem som sto bak ladningen. Sikkerheten rundt de norske soldatene, som er under britisk kommando, er blitt skjerpet etter at seks briter ble drept og 14 skadd i Basra i slutten av juni.

Men det vil ikke bli satt i verk nye tiltak etter hendelsen i går.

- De tiltakene vi har i dag med å kjøre to biler i følge og å bruke skuddsikker vest, har vist seg å fungere bra, sier Østreng.

Devold orientert

Oberstløytnant Jon Morten Mangersnes ved Landoperasjonssenteret i Stavanger, sier at det var snakk om en såkalt «improvisert ladning», som kan være hjemmelaget. Den blir utløst enten med en tråd eller med fjernstyring.

- Er det vanlig at norsk personell sitter i andres kjøretøy?

- Vi arbeider sammen med mange nasjoner, og det forekommer at de sitter i andres kjøretøy, sier oberstløytnant Mangersnes.

Han synes ikke dette er problematisk, selv om irakerne ikke ser forskjell på dansker, nordmenn og briter i uniform.

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold, som er på ferie, ble orientert om hendelsen i Sør-Irak i går.

TANKEVEKKENDE: Presseoffiser Geir Løvhaug (i midten) opplevde i går at en norsk kaptein ble skadd i Irak for første gang.
SMADRET: En stor ladning eksplosiver gikk av da bilen med en norsk kaptein i var på vei til Basra. Det var ikke splinter i ladningen, men trykkvirkningen var så stor av bakdelen av bilen ble smadret.