Eksplosjonen kan skyldes vannsøl

TRONDHEIM (Dagbladet): Den kraftige eksplosjonen i Elkem Aluminium Mosjøen cirka klokka 09.40 i morges kan skyldes at det kom vann på en av ovnene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ubekreftede meldinger går ut på at det kom vann på en av ovnene i forbindelse med spyling av et avløpsrør. Hovedredningssentralen i Bodø bekrefter overfor Dagbladet.no at dette er nevnt som en mulig årsak.

Personalsjef Tom Eilertsen ved Elkem Aluminum Mosjøen sier til Dagbladet.no at det er for tidlig å uttale seg om årsaken, men bekrefter at vannsøl kan være årsaken.

- Vann i aluminium er noe av den kraftigste dynamitten som finnes, sier han.

Smellet fra eksplosjonen hørtes over hele byen, og det var voldsom røykutvikling på stedet.

Politi og brannvesen rykket ut med alt tilgjengelig mannskap, og det ble opprettet en stab til å lede redningsarbeidet. Rett før klokka 11 i ettermiddag ble det bekreftet at ingen er savnet, og at ingen ble direkte skadd i eksplosjonen.

Sykehus varslet

De var fire mennesker på jobb i hallen der eksplosjonen skjedde. Flere av disse har fått sjokkskader. Hovedredningssentralen i Bodø har foreløpig ikke oversikt over hvor de blir sendt.

- Vi har varslet sykehusene i Bodø, Trondheim og på Haukeland, sier redningsleder Tore Vangsjord ved redningssentralen i Bodø til Dagbladet.no.

- Det var personell i området. Det er klart at en så kraftig eksplosjon får innvirkning på dem. Disse er tatt hånd om av vår bedriftshelsetjeneste, som vil følge dem opp, sier personalsjef Tom Eilertsen ved Elkem Aluminum Mosjøen til Dagbladet.no.

Eksplosjonen skjedde i hall fem i aluminiumsverket i Mosjøen, en av bedriftens elektrolysehaller med ovner med søderberganoder. Det var et vaktskift på 25 mann i den delen av fabrikken hvor eksplosjonen oppsto.

Pårørende som vil ha informasjon skal ringe vakta på Elkem aluminium på telefon 75 17 91 00.

EKSPLODERTE: Eksplosjonen skjedde i en ovn med søderberganoder. Det er to haller med slike ovner på verket. Det er uklart om det var i denne hallen eksplosjonen skjedde.