Eksplosjonen var så kraftig at en del av selvmords­bomberen landet på en politibil utenfor

Avslører detaljer.

AKSJONERTE: Onsdag morgen aksjonerte det franske politiet mot en leilighet i en forstad til Paris. To mistenkte terrorister ble drept. Foto: AP Photo/Francois Mori/NTB Scanpix
AKSJONERTE: Onsdag morgen aksjonerte det franske politiet mot en leilighet i en forstad til Paris. To mistenkte terrorister ble drept. Foto: AP Photo/Francois Mori/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidlig onsdag morgen gikk det franske politiet til aksjon mot en leilighet i forstaden St. Denis der de mistenkte at flere av personene som var involvert i helgas terrorangrep oppholdt seg.

To personer ble drept i aksjonen, men myndighetene har ennå ikke gått ut med identiteten til de to. Washington Post hevder en av de to er Abdelhamid Abaaoud som antas å være mannen som planla helgas angrep, men dette er ikke bekreftet fra offisielt hold.

Det som derimot er bekreftet er hvordan angrepet forløp. Sjefen for elitestyrkene (RAID), Jean-Michel Fauvergue, forteller til den franske avisa Le Figaro hva som utspilte seg i de dramatiske morgentimene i den franske hovedstaden.

Skjold Dagbladet var til stede utenfor politiets sperringer rundt klokka seks på morgenen. Da hadde allerede aksjonen pågått i nesten to timer.

Fauverge forteller at de hadde fått informasjon om at det var tre personer i den aktuelle leiligheten, og at en av dem etter all sannsynlighet var den etterlyste Abaaoud.

Men da de skulle ta seg inn i leiligheten gikk det galt. Døren lot seg ikke sprenge opp, og de mistenkte terroristene på innsiden trillet på plass et provisorisk skjold som forhindret politiet i å ta seg inn. De besvarte også politiets ankomst med å åpne ild.

Skuddvekslingen opphørte etter omlag 45 minutter. Det var da politiet valgte å sende inn politihunden Diesel som ble drept i aksjonen.

Eksplosjon Fauverge sier også at de hadde plassert ut en rekke snikskyttere før de stormet leiligheten. En av disse så en terrorist og ba ham rekke hendene i været. Det gjorde han ikke, og politimannen skjøt. Han traff, men skuddet var ikke dødelig da han fortsatte å skyte.

- Så trer kvinnen frem, og sender avsted en rekke skudd. Deretter hører vi et kjempebrak. Vinduene på den andre siden av gata blir knys, sier han.

Eksplosjonen var så kraftig at en del av kroppen til kvinnen ble funnet på en av politibilene som var parkert nedenfor leiligheten.

20 granater Det er politisjefens teori at den kvinnelige selvmordsbomberen forsøkte å ta politimennene med seg i døden, men eksplosjonen rikket dem ikke. Verre gikk det med leiligheten som nærmest kollapset.

Deretter forteller han at de kastet omlag 20 granater inn i leiligheten for å uskadeliggjøre de truslene som fortsatt måtte befinne seg der inne.

De forsøker å se inn i leiligheten med en drone, før de prøver med en robot som skal ta seg inn hoveddøra. Begge deler uten resultat. Så tar de seg inn i etasjen under leiligheten der terroristene befant seg. Her fant de en lemlestet kropp - både etter granatene, og fallet en etasje ned.

De oppdager så at to personer forsøker å gjemme seg her. Disse blir raskt anholdt og brakt inn i politiets varetekt.

Israels samarbeid Alt i alt ble fem politimenn skadet i angrepet som varte i flere timer. De pådro seg skudd- og granatskader i armer, bein, hender og i ryggen, men ingen av dem skal være kritisk skadd.

Fauverge, som også hadde ansvaret under gisselsituasjonen i kosherbutikken i januar, sier at det er krevende når de må håndtere personer som kan ha eksplosiver festet på kroppen.

- Det utgjør alltid et problem. Det gjør at vi må holde avstand, sier han, og forteller at RAID blant annet samarbeider med Israel og andre land for å hele tiden forbedre sitt svar på moderne terroristers metoder.

- Planla nye angrep Onsdag ettermiddag ble det holdt pressekonferanse der statsadvokat François Molins fortalte hva som hadde foregått tidligere samme dag.

Også han bekreftet at Abaaoud var målet for aksjonen.

- Vi drepte terrorceller som planla nye angrep, sa han.

Han sa videre at gruppa var klare til å angripe før dagens aksjon. En mobiltelefon funnet utenfor konsertstedet Bataclan, der 89 mennesker ble drept, skal ha inneholdt en beskjed fra gruppas «kommandør» noe som blant annet ledet til dagens aksjon. 

I SMS-en sto det: «La oss gjøre det, la oss starte» opplyste Molins.

Fransk politi har ikke lyktes å finne ut av hvem som mottok denne SMS-en.

Han opplyste samtidig at politiet avfyrte 5000 skudd under den dramatiske aksjonen.