Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Eksplosjonen var så kraftig at vi kunne se det fra jorden

Aldri før vært filmet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hvis du hadde øynene rettet mot månen 11. september i fjor, kunne du fått med deg at en asteroide på størrelse med et kjøleskap krasjet med månen.

Sammenstøtet var så kraftig at vi kunne se det fra jorden, ifølge en studie presentert i publikasjonen Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, som er skrevet av forskere ved Universitetet i Huelva i Spania.

Videoen av eksplosjonen ble offentliggjort av de spanske forskerne i går og den kan du se øverst i saken!

Klart blink Den ekstremt sjeldne observasjonen ble gjort av professor Jose Maria Madiedo ved Universitetet i Huelva. Han opererte to teleskop rettet mot månen.

Plutselig så han et blink gjennom teleskopet.

- Jeg skjønte med en gang at jeg hadde vært vitne til en meget usedvanlig og sjelden hendelse, sier han til astro-publikasjonen.

Sammen med sine kolleger kalkulerte han seg fram til at asteroiden veide rundt 400 kilo og hadde en diameter mellom 60 og 140 centimeter.

Asteroiden brant i åtte sekunder etter sammentreffet, noe som er det klareste og lengste som er blitt observert i denne sammenhengen. Den traff området som kalles Mare Nubium, «et hav av skyer», som ligger i et månehav.

Månehav er mørke felt som er blitt dannet ved vulkanutbrudd. Astronomer har tidligere trodd at det har vært vann på månen.

Kraftig Asteroiden hadde såpass høy fart at den etterlot seg et 40 meter langt krater på månens overflate, og ble pulverisert rett etter krasjet.

Den kraftige eksplosjonen kan sammenliknes med energien fra 15 tonn eksplosiver.

Det er ti ganger større sjanse for at en stein på denne støttelsen kan treffe jorden enn tidligere antatt, ifølge professor Madiedo.

Men her på jorden er vi beskyttet med vår atmosfære, og asteroider på denne størrelsen vil brenne opp før de treffer jorden.

Da nyheten kom i fjor uttalte Bill Cooke ved NASA at asteroidens eksplosjon var nær ti ganger så klar som tidligere observert, ifølge CNN.

Lyset fra sammenstøtet kommer av glødende smeltet stein.

Hele Norges coronakart