- Eksplosjonene virket samordnet for å gjøre størst mulig skade

Minst 27 døde og over 350 skadd i enorme eksplosjoner i Libanon.

FOLKERIKT: Den ene eksplosjonen gikk av utenfor Taqwa-moskéen, like etter at fredagsbønnen var over. Den andre bomben skal ha eksplodert sentralt i Tripoli by, i Mina-området. Foto: AFP / NTB scanpix
FOLKERIKT: Den ene eksplosjonen gikk av utenfor Taqwa-moskéen, like etter at fredagsbønnen var over. Den andre bomben skal ha eksplodert sentralt i Tripoli by, i Mina-området. Foto: AFP / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Like etter fredagsbønnen hørtes to enorme eksplosjoner i den nordlige grensebyen Tripoli i Libanon, melder en rekke internasjonale medier.

- Det var som et jordskjelv, og som om hele byen ristet, sier Nada Fallah, som bor like ved Salam-moskeen, ifølge The Daily Star.

Den ene eksplosjonen gikk av utenfor Taqwa-moskéen, like etter at fredagsbønnen var over. Den andre bomben skal ha eksplodert sentralt i Tripoli by, i Mina-området. Det høres også spredt skyting i sentrum av byen, melder Al-Jazeera.

En rekke personer skal ha blitt drept og skadd, ifølge vitner og sikkerhetskilder, melder Reuters. BBC melder at ambulanser og hjelpemannskap har kommet til åstedene, som er fylt med svart røyk.

Minst 27 døde Ved 1445-tida melder Reuters at minst 27 mennesker er døde, og hele 358 skadd, i de to eksplosjonene.

Den nord-libanesiske byen Tripoli grenser til Syria, og har opplevd kamper og uroligheter i en årrekke. Borgerkrigen i nabolandet Syria har medført enda større spenninger i Tripoli.

En liten gruppe alawitter (samme folkegruppe som Bashar al-Assad og hans familie) er bosatt i Tripoli, og stemningen mellom dem og den langt større sunni-muslimske majoriteten er generelt svært dårlig.

Frykter borgerkrig Dagens bombeangrep kom en uke etter at en stor bilbombe gikk av i et sjiamuslimsk område i Beirut. Analytikere og Midtøsten-eksperter har i lang tid fryktet at borgerkrigen i Syria ville spre seg til nabolandet Libanon.

Likevel skal det ha vært en sunni-muslimsk moske som ble angrepet av den ene bomben. Det skjer i en tid med økende motsetninger mellom alawitter og sunnier, også i Libanon. Motsetningene har spredd seg fra Syria til denne grensebyen i nord.

SORG: En mann bryter ut i sorg mens tykk røyk velter ut etter en av eksplosjonene. Foto: Reuters / NTB scanpix
SORG: En mann bryter ut i sorg mens tykk røyk velter ut etter en av eksplosjonene. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

- Du kan bare forestille deg hvor mye frykt dette skaper, sier Al-Jazeeras Zeina Khodr.

Samordnet Eksplosjonene virket samordnet for å gjøre størst mulig skade, ifølge NTB. Ambulanser kom til eksplosjonsstedene i stor fart, mens svart røyk la seg over store deler av sentrum av byen.

Eksplosjonene skjedde med fem minutters mellomrom, melder Al Jazeeras Zeina Khodr.

Tripoli har 200 000 innbyggere og er Libanons nest største by.

• Dagbladet kommer tilbake med mer.

HAVNEBY:  Like etter at fredagsbønnen var ferdig i dag, hørtes to enorme eksplosjoner i den nordlige byen Tripoli i Libanon, med få minutters mellomrom. Foto tatt av: Ghassan Bendali - @ghassanb.
HAVNEBY: Like etter at fredagsbønnen var ferdig i dag, hørtes to enorme eksplosjoner i den nordlige byen Tripoli i Libanon, med få minutters mellomrom. Foto tatt av: Ghassan Bendali - @ghassanb. Vis mer