Russland:

Eksplosjoner i Russland skaper spekulasjoner

I flere internasjonale aviser spekuleres det i muligheten for at Ukraina kan ha stått bak eksplosjonener på det som kan være to russiske luftbaser.

RUSSLAND: 5. desember ble det meldt om en eksplosjon ved eller på Engels flybase i Saratov-regionen i Russland. Det er rundt 46 mil i luftlinje fra grensa til Ukraina. Video: Planet Labs Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag morgen ble det rapportert om en eksplosjon ved eller på Engels flybase i Saratov-regionen i Russland. Ifølge Faktisk bekrefter to overvåkningsvideoer fra boligblokker i området, at det har skjedd en eksplosjon. Engels flybase i Saratov-regionen er ca. 46 mil i luftlinje fra den ukrainske grensa.

Flere skal være drept

Faktisk har imidlertid ikke klart å verifisere hundre prosent om det har skjedd på flyplassen.

Ut fra tidskoden i opptakene skjedde eksplosjonen ved 06.04-tiden lokal tid, opplyser de.

Det skal også ha vært en eksplosjon på en tankbil ved en flybase i Rjasan i Russland, ifølge det statseide nyhetsbyrået RIA Novosti.

Russiske myndigheter har ifølge The Wall Street Journal uttalt at minst tre personer ble drept og seks såret i angrepene.

Engels flybase ligger 720 kilometer sørøst for Moskva, og er hjemmebase for strategiske bombefly av typen TU-160 og TU-95.

Spekuleres

Satellittbilder som Faktisk Verifiserbar har hentet fra Planet Labs den siste uka viser at en rekke strategiske bombefly av typen Tu-16o og Tu-95 har hatt tilhold på flybasen disse dagene.

På bilder hentet søndag morgen ser man at 21 Tu-95 står parkert på flyplassen, i tillegg til seks TU-160.

Årsaken til de to eksplosjonene er ikke kjent, men det spekuleres i flere internasjonale medier om muligheten for at Ukraina kan stå bak angrepene.

- Mystiske eksplosjoner fant sted ved to russiske flybaser langt fra frontlinjene mandag, noe som øker muligheten for at Kyiv har funnet en måte å målrette russiske langdistanse-bombefly brukt i angrep mot Ukrainas infrastruktur, skriver The Guardian mandag formiddag.

En talsperson for Kreml har uttalt at president Vladimir Putin er informert om hendelsene.

Regions-guvernøren i Saratov har også uttalt at sikkerhetsstyrker undersøker det han kaller for «rapporter om en hendelse ved militære installasjoner».

Også BBC-redaktør Steven Rosenberg sier at rapportene gir næring til spekulasjonene om at Ukraina kan stå bak.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer