Eksplosjoner og kupprykter i Manila

Mens regjeringen og kommunistgeriljaen på Filippinene forsøkte å bli enige om en avtale i Oslo, ble landet søndag rystet av eksplosjoner, kupprykter og en avsatt president som nekter å gi opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I hovedstaden Manila spredte det seg rykter om at tilhengere av den avsatte presidenten Joseph Estrada forberedte et kupp etter at 36 mennesker ble skadd av to eksplosjoner i et overfylt kjøpesenter søndag kveld.

Mest bekymring for regjeringen skaper flere titusener tilhengere av Estrada, som har samlet seg ved en gammel romersk-katolsk kirke i Manila med krav om at han blir gjeninnsatt som president.

Den tidligere skuespilleren ble avsatt i januar og fengslet onsdag, siktet for å ha plyndret til seg 80 millioner dollar fra offentlige midler.

Kupprykter

Politiet kom rask til stede, da to bomber eksploderte i Caloocon-distriktet i Manila, der 36 mennesker ble skadd. Innenriksminister Jose Lina forsikret at bombene ble brukt av en gruppe som forsøkte å rane en gullsmedbutikk i kjøpesenteret og at det ikke var politiske motiver som lå bak.

- Vi vil forsikre opinionen om at politiet og hele regjeringen har kontroll over situasjonen, sa Lina. -La oss bare roe situasjonen litt og ikke få panikk på grunn av det som er skjedd.

Ledelsen i hæren tilbakeviste tidligere på dagen alle rykter om et nær forestående kupp mot president Gloria Arroyo, som overtok etter Estrada i januar.

- Sikkerhetsberedskapen er på plass, det er ingen grunn til bekymring, sa forsvarssjef Diomedio Villanueva. Da Estrada ble kastet ut av Malacanang-palasset for tre måneder siden, skjedde det med støtte fra forsvarsledelsen.

TERROR:Minst 36 mennesker ble skadd, blant dem flere barn som ble tråkket ned, da to granater eksploderte i et kjøpesenter i Manila søndag. Eksplosjonene satte fart i rykter om at avsatte Joseph Estrada forsøker å gjøre come back som president gjennom et kupp.
TERROR:Minst 36 mennesker ble skadd, blant dem flere barn som ble tråkket ned, da to granater eksploderte i et kjøpesenter i Manila søndag. Eksplosjonene satte fart i rykter om at avsatte Joseph Estrada forsøker å gjøre come back som president gjennom et kupp. Vis mer

Nekter å gi seg

Estrada selv forsøkte å mane sine tilhengere til ny innsats i en erklæring lørdag kveld.

- I denne krisen må vi ikke godta overgrepene mot våre rettigheter og fornærmelsene mot oss selv, het det i erklæringen. -Uansett hvor de frakter meg, og selv om jeg dør, ber jeg dere fortsette kampen for på forsvare grunnloven og demokratiet.

Estrada ble lørdag overført fra det nasjonale politihovedkvarteret i Manila til et sykehus, der han skulle gjennomgå en legesjekk. Det er ventet at han blir overført videre til en politiforlegning sør for Manila når undersøkelsen er avsluttet.

President Arroyo advarte søndag Estradas tilhengere mot å skade hennes barn, etter at en av hennes sønner mottok et trusselbrev.

Muslimsk opprør

Mens kommunistgeriljaen som har kjempet mot regjeringshæren i 32 år, har åpnet nye forhandlinger med regjeringen, fortsetter den muslimske geriljaen på øya Mindanao og rette aksjoner mot makthaverne i Manila.

På øya Jolo i den sørlige delen av landet ble ni mennesker, blant dem en gravid kvinne og flere soldater, drept, da den muslimske Abu Sayyaf-geriljaen gjennomførte et bakholdsangrep mot et militært kjøretøy. De ni som ble drept er de siste av flere tusen mennesker som er blitt ofre for krigshandlingene de siste tiårene.

Abu Sayyaf-geirljaen er på defensiven etter at president Arroyo har satt inn omfattende militære operasjoner mot muslimene. Geriljagruppen gjorde seg bemerket i fjor, da den bortføre dusinvis av utlendinger og filippinere, som senere ble satt fri.

Indonesia har tilbudt seg å mekle i den gamle konflikten med muslimene på Mindanao, uten at noen av partene har vist merkbar interesse for tilbudet.

TERROR:Minst 36 mennesker ble skadd, blant dem flere barn som ble tråkket ned, da to granater eksploderte i et kjøpesenter i Manila søndag. Eksplosjonene satte fart i rykter om at avsatte Joseph Estrada forsøker å gjøre come back som president gjennom et kupp.