Eksplosjoner på flyplassen i Brussel

13 personer skal være drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rundt klokka 08.00 i dag morges gikk det av minst to eksplosjoner på Zaventem flyplass i Brussel, Belgia.

Sky News skriver at det har vært to eksplosjoner på flyplassen. News Executive melder om tre eksplosjoner.

SISTE: Meldinger om eksplosjoner også på t-banen i Brussel. Minst 30 personer skal være drept på metroen,

ifølge det belgiske nyhetsbyrået RTVB.
Flere drept 13 personer er bekreftet døde etter eksplosjonene på Brussel lufthavn, ifølge kringkasteren RTBF. Tallet på skadde er steget til 35.

NTB skriver at det ble avfyrt skudd og ropt på arabisk før de to eksplosjonene rammet flyplassen i Brussel, ifølge det belgiske nyhetsbyrået Belga.

Ifølge den belgiske allmenkringkasteren VRT skal det ha vært et selvmordsangrep. Belgiske medier melder at det er funnet tre ubrukte selvmordsbelter på flyplassen i Brussel.

- Et angrep En regjeringskilde i Belgia sier at eksplosjonene på hovedflyplassen Zaventem i Brussel er et angrep, ifølge kringkasteren VRT.
- Tankegangen er at dette er en form for terrorangrep, men dette er ikke bekreftet av noen myndigheter her på flyplassen, sier Sky News journalist Alex Rossi ifølge Reuters.

Ifølge NBC News skjedde eksplosjonene i innsjekkingsområdet. Det meldes på Twitter på at det skal være funnet flere bomber på flyplassen. Disse rapportene er ikke bekreftet. 

Raste fra taket En reporter fra Svenska Dagbladet befinner seg ved flyplassen. Hun beskriver eksplosjonene som kraftige.

- Det var først en liten eksplosjon, og så en større ved innsjekken. Hele bygget ristet, det er røyk overalt og det lå mennesker på bakken inne i terminalen. De så ikke ut til å være skadd, men hadde antagelig selv lagt seg ned. Det raste fliser ned fra taket, sier Teresa Küchler, korrespondent i Svenska Dagbladet til sin egen avis.

PST følger situasjonen i Belgia og vurderer om dette påvirker trusselbildet i Norge.

- Foreløpig har vi ikke opplysninger som tilsier det, melder PST.
Innstilt Hele flyplassen er stengt av melder Breaking News.

Belgiske medier melder om at alle fly er midlertidig innstilt.  Alle metrolinjer, busser og trikker i Brussel er stengt etter angrepene. Også de belgiske togstasjonene på linjen mellom Brussel og Luxembourg, togstasjonen Schuman og sentralstasjonen i Brussel er alle evakuert og stengt, skriver avisa Le Soir.

Fly som etter planen skulle lande på flyplassen i Brussel i morgentimene tirsdag, blir nå ledet bort fra EU-byen for å lande ved nærliggende flyplasser, melder en talskvinne for Zevantem-flyplassen. Universiteter og museer i den belgiske storbyen er også stengt.

Belgiske myndigheter har hevet terrornivået til det høyeste nivået.

Bilder på sosiale medier viser at det stiger røyk fra flyplassen, vinduene er knust, og takplater har falt ned og dekker gulvene.

Råd til nordmenn Utenriksdepartementet oppfordrer nordmenn i Brussel til å holde seg i ro der de er, og unngå undergrunnsbanen og andre steder med mange mennesker.

NØDETATER. Utenfor Zaventem-flyplassen står ambulanse og andre nødetater klare. Foto:    REUTERS/Francois Lenoir
NØDETATER. Utenfor Zaventem-flyplassen står ambulanse og andre nødetater klare. Foto: REUTERS/Francois Lenoir Vis mer

- Følg med på nyhetene og informasjon fra lokale myndigheter, sier pressevakt Astrid Sehl.

Utenriksdepartementet har satt krisestab i Oslo og ved ambassaden i Brussel, for å kartlegge om norske borgere er rammet av eksplosjonene.

Både Nederland, Frankrike, Storbritannia og Danmark har høynet sikkerheten etter angrepene i Brussel. Frankrike styrket sikkerhetstiltakene ved alle flyplasser og togstasjoner i Paris etter angrepene i den belgiske hovedstaden.

Belgiske myndigheter har opprettet en krisetelefon for berørte etter angrepene. Nødnummeret er 1771.

Dagbladet følger saken.