Eksplosjoner ved russisk militærbase

Tirsdag ettermiddag skal det ha vært flere eksplosjoner ved en russisk militærbase på den okkuperte Krim-halvøya. En person skal ha omkommet.

EKSPLOSJONER: Ifølge Reuters melder vitner om høye eksplosjoner ved en russisk militærbase på den okkuperte Krim-halvøya Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere videoer på sosiale medier viser svart røyk som skal stamme fra eksplosjonen.

Røyken skal stige fra den russiske militærbasen Novofedorivka vest på Krim-halvøya, som ble okkupert av Russland i 2014.

Ifølge lederen for den okkuperte Krim-halvøya, Sergei Aksyonov, ble en person drept som følge av eksplosjonene. Det skriver Reuters.

Kommentator i Dagbladet, Morten Strand, omtaler hendelsen som en farlig utvikling i krigen - sett at Ukraina står bak.

- Men på dette tidspunktet må man ta alle forbehold, bortsett fra det vi ser på bildene, selvfølgelig, som taler for seg selv, sier han og fortsetter:

- Det vil være en farlig utvikling fordi Krim regnes som hellig land, både billedlig og bokstavelig, for Russland og president Vladimir Putin. Dette er «no-go zone» sett fra russisk side. Dette fordi at Russland til en viss grad er villige til å forhandle om de andre ukrainske områdene som de har annektert eller okkupert, men Russland vil overhodet ikke forhandle om Krim.

- Fem skadd

Ukrainske myndigheter har foreløpig ikke kommentert eksplosjonene. Russerne, på sin side, hevder at eksplosjonene var forårsaket av en detonasjon av ammunisjonslager.

Det statseide, russiske nyhetsbyrået Tass siterer helsedepartementet på Krim-halvøya på at fem personer, inkludert ett barn, er skadd som følge av eksplosjonene på Krim. Andre medier melder at tre personer er skadd.

Det ble tidligere meldt at ingen av dem var livstruende skadd, men senere meldte leder for Krim-halvøya, Sergei Aksyonov, at en person omkom som følge av eksplosjonene.

- Skadeomfanget blir undersøkt. Jeg holder situasjonen under kontroll, jeg er på stedet, skriver han på sin Telegram-kanal.

Hevder det ikke var angrep

Russlands forsvarsdepartement sier ifølge det russiske, statseide mediet Ria Novosti at ammunisjonsdepotet ikke ble angrepet.

- Eksplosjonene ble forårsaket av detonasjon av luftammunisjon. Militærutstyr er ikke ødelagt, skriver Ria ifølge Reuters.

KRIMHALVØYA: Dette bildet skal vise røyken som stiger fra basen på Krim-halvøya. Foto: Twitter
KRIMHALVØYA: Dette bildet skal vise røyken som stiger fra basen på Krim-halvøya. Foto: Twitter Vis mer

Ifølge vitner Reuters har snakket med, skal det være snakk om minst tolv eksplosjoner i løpet av kort tid. Eksplosjonene skal så ha pågått i nærmere en time, ifølge Ukrainske Pravda.

Ifølge Gazeta skal de mange turistene som var på stranda ha dratt fra området etter eksplosjonene. Det skal ha forårsaket trafikkaos på veiene.

- Politiet ber dem om å dra til tilfluktsrom, skriver Gazeta.

- På sosiale medier skriver flere at det har vært mer enn ti eksplosjoner.

Man skal ha merket eksplosjonene rundt 20 kilometer unna.

Nødetater skal være på stedet.

Bekrefter angrep

Lederen for den okkuperte Krim-halvøya, Sergei Aksyonov, skriver på sin Telegram-kanal at han er på vei til stedet.

- Omstendighetene blir undersøkt, skriver han.

Hans rådgiver bekrefter eksplosjonene på sin Telegram-kanal.

- Så langt kan jeg bare bekrefte flere eksplosjoner i området. Jeg ber alle vente på offisiell informasjon, og ikke spre rykter, skriver han.

Ifølge det russiske forsvarsdepartementet er det så langt ikke meldt om omkomne etter angrepene.

- Cirka 30 personer er evakuert fra hus i nærheten av flybasen, melder Ria.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer