(Dagbladet): Overlege ved Norsk folkehelseinstitutt Arne Stray-Pedersen forklarte i retten hvilke typer skader som kan forventes etter en slik eksplosjon som i regjeringskvartalet. Han var en av flere som bisto med åstedsundersøkelsene.
- Vi skiller mellom tre skademekanismer: Trykkbølgen, fragmenter og eksplosjonsvind, sa overlegen.
Han forklarte videre de tre mekanismene med utgangspunkt i bilde av politiets rekonstruksjon av bomba.
- Trykkbølgen kan gi mekanisk skade på kroppsvev. I tillegg kan den gi skader på trommehinnene, øyne og lunger. Trommehinnene kan skades på ganske lang avstand, sier Stray-Pedersen.
Ekstremt kraftig Treff fra fragmenter er den hyppigste årsak til alvorlige skader hos overlevende, ifølge overlegen. Fragmentene kommer litt etter at trykkbølgen har passert og får svært stor hastighet.
- Fragmentene får sin eneregi fra trykkbølgen. Fragmentene blir skutt ut som et prosjektil fra at våpen, sier Stray-Pedersen.

I regjeringskvartalet var det blant annet trebiter og metall som ble kastet rundt.
Eksplosjonsvinden er den siste og kanskje farligste mekanismen Stray-Pedersen forklarte. For å forklare styrken på eksplosjonsvinden sammenlignet han med vind i orkan styrke:
- Ved orkan snakker man om vind på 40-50 meter per sekund. Eksplosjonsvinden kan nå 300 meter per sekund, sier han.
Alle døde var på grunnplan Hvor omfattende skader man får kommer an på hvor langt unna eksplosjonsstedet man er, forklarte Stray-Pedersen i retten.
- Hva kan man forvente etter en slik eksplosjon? At det finnes noen døde på stedet, noen overlevende som kan overleve ved rask behandling og noen med lettere skader, sier Stray-Pedersen.
På åstedet var han med på å finne åtte omkomne. I tillegg ble ni alvorlig skadd av bomba i regjeringskvartalet.

De ble identifisert med kriminaltekniske undersøkelser og DNA.
- De omkomne ble funnet i nærheten av eksplosjonsstedet på grunnplan. De skadde hadde skader fra splinter og flyvende gjenstander, sier overlegen.
