Ekspolitimann (42) dømt til tre års fengsel etter Linn Madelen (33) falt fra Brevikbrua

Dømt for å ha etterlatt henne i en hjelpeløs tilstand.

DØDE ETTER FALL:  Linn Madelen Bråthen (33) døde etter å ha falt fra Breviksbrua natt til 3. august i fjor. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet, privat
DØDE ETTER FALL: Linn Madelen Bråthen (33) døde etter å ha falt fra Breviksbrua natt til 3. august i fjor. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet, privatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 42-årige ekspolitimannen som var tiltalt for å ha etterlatt Linn Madelen Bråthen (33) i en hjelpeløs tilstand, er nå dømt til tre års fengsel i Nedre Telemark tingrett.

- Det er helt klart i domspremissene at retten ikke tror på tiltaltes forklaring, selv om det ikke står klart noen steder, sier familiens bistandsadvokat Niels-Christian Schelver Petersen til Dagbladet.

42-åringen fikk meddelt dommen av sin forsvarer i Tønsberg like før klokka ni i dag tidlig.

- Han er sjokkert og skuffet over resultatet og kommer til å anke, sier forsvarer Arne Lie til Dagbladet.

Falsk forklaring Linn Madelen Bråthen (33) døde etter fall fra den 45 meter høye Brevikbrua natt til 3. august i fjor.

Ekspolitimannen løy først om at han i det hele tatt hadde befunnet seg på brua sammen med Bråthen. Det var først etter to uker, da et overvåkingskamera viste de to på vei mot brua, at han innrømmet å ha vært der.

At han løy i flere uker, og dermed utsatte Bråthens familie for ekstra belastning, finner retten som skjerpende. «Tiltaltes opptreden den første tiden etter at Linn falt fra brua fremstår som hensynsløs», heter det i dommen.

- Dette her er vanskelig for familien, men de er fornøyd med at han er domfelt for det han er tiltalt for. De er også fornøyd med premissene i dommen, som tar for seg tiltaltes oppførsel opp mot familien og de etterlatte, sier bistandsadvokat Petersen til Dagbladet.

Dømt for å ha forlatt henne Ekspolitimannen har forklart at han prøvde å nå fram til Bråthen før hun falt fra brua, men ikke rakk det. Politiet mente først at ekspolitimannen kastet eller dyttet Bråthen utfor brua, og siktet ham for drap.

Ut fra bevisene ble han imidlertid tiltalt for å ha etterlatt Bråthen i en hjelpeløs tilstand, samt for å ha løyet om at han ikke befant seg på brua sammen med henne.

Dommen sammenfaller med aktors påstand om tre års fengsel. Retten mener tiltalte skulle innsett at Bråthen ville kunne havne utenfor brua, da han forlot henne.

- Tiltalte var en veltrent og erfaren politimann. Han var vant til å takle vanskelige situasjoner, og hadde blant annet sammen med politibetjent N.N., vært med på flere oppdrag der de hadde stanset suicidale personer på bruer. Det er etablerte rutiner for hvordan politiet skal opptre i slike situasjoner, og tiltalte var vel kjent med disse, heter det i dommen.

Ekspolitimannen dømmes også til å betale saksomkostninger til det offentlige på 20 000 kroner.

Konfrontasjon Øyenvitner som kjørte over brua i det aktuelle tidsrommet, forklart at de så en mann og en kvinne i en tilsynelatende konfrontasjon. En Securitas-vekter sier han så mannen ligge på bakken med foldede hender, med kvinnen foran seg. Han reiste seg etter hvert opp, og de gikk videre, men han sier det så ut som om det var «veldig dårlig stemning» mellom de to.

Flere naboer forklarte i retten at de hørte desperate skrik og rop fra brua den aktuelle kvelden.

Men det fantes ingen øyenvitner til selve fallet og det som skjedde rett før.

Bistandsadvokat Schelver Petersen sier dommen skal fingranskes for eventuelt å gå videre med en erstatningssak. Men om det blir aktuelt, har de foreløpig ikke tatt stilling til.

Ekspolitimannen anker imidlertid saken. Han har hele tiden nektet straffskyld. 
 

- Dette er en belastning. De har hatt et håp om at tiltalte ville akseptere dette, slik at saken nå er ferdig. Men anke er en rett man har, sier Schelver Petersen til Dagbladet.