Eksportfest kan være over - mener kronen skal opp

Etter tre år med kraftig svekkelse er det duket for et trendskifte i kronen i 2016. I så fall nærmer kursfesten for ikke-petroleumsrelatert eksportindustri seg slutten.

 Sterkere krone:  Stig Myrseth i Dovre Forvaltning tror kronekursen vil styrke seg i 2016. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Sterkere krone: Stig Myrseth i Dovre Forvaltning tror kronekursen vil styrke seg i 2016. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Sommeren 2013 begynte Norges Bank å bli bekymret for norsk økonomi og la om pengepolitikken i duete retning. Dette, sammen med den påfølgende oljepriskollapsen, sendte kronekursen i kjelleren, skriver analytiker Stig Myrseth fra Dovre Forvaltning i Finansavisen.

De siste tre årene har prisen for en dollar, euro og svensk krone økt med henholdsvis 50, 25 og 15 prosent. Disse voldsomme utslagene har ført til en resultatboom og kurseksplosjon i store deler av den tradisjonelle eksportindustrien.

På vinnerlisten de siste tre årene finner vi ikke overraskende oppdrettsbransjen, hvor kursene har mellom to- og firedoblet seg. Borregaard, Tomra, Yara og Hydro har også gjort det skarpt, selv om mye av valutagevinsten er blitt spist opp av en fallende aluminiumspris for sistnevnte.

?- Videre hadde Norske Skog neppe vært i live i dag uten krone- og rentefallet, skriver Myrseth i Finansavisen.

Trendskifte Neste år venterer han et trendskifte i kronekursen, drevet av en fradvis tilstramning i oljeprisen.

- Vår hjemlige valuta støttes også av to andre faktorer. For det første synes kronekursen underpriset mot euro på dagens nivå. Dette tilkjennegis blant annet av at Norge fortsatt går med store overskudd på handelsbalansen på tross av at oljeprisen er halvert, skriver analytikeren, og fortsetter:

- Dernest kan finanspolitikken overraske på den ekspansive siden. For det første vil flodbølgen av flyktninger gi økt offentlig pengebruk. Dernest er det stortingsvalg i 2017, og det vil utvilsomt bli servert valgflesk i opptakten til dette.

Han mener dessuten at en mer ekspansiv finanspolitikk vil redusere belastningen på pengepolitikken og gjøre behovet for en svak krone mindre.

Flere nyheter - Hever Fed renten, kan dollarrallyet være over

Fitch kutter i prisanslag for olje
OECD ser global vekst i økonomien