Eksportindustrien vil ha rentekutt

- Norsk eksportindustri trenger et rentekutt nå. Det sier administrerende direktør Karl Nysterud i Teknologibedriftenes Landsforening (TBL).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den norske kronen har styrket seg med 3 prosent mot euro bare siden nyttår og svekket industriens konkurranseevne tilsvarende, sier Nysterud.

- TBL-bedriftene får i betydelig grad oppgjør i euro. Derfor håper vi at et rentekutt kan stanse den for oss uheldige utviklingen av en stadig sterkere krone, sier Nysterud.

Tre forhold avgjør

- Er kronekursen en større trussel enn et fett lønnsoppgjør?

- Jeg vil nødig trekke sammenligninger, men eksportindustriens fremtid avhenger av tre forhold. Det ene er kronekursen. Det andre er bruken av oljepenger i statsbudsjettet og det tredje er lønnsoppgjøret, sier Nysterud.

Han vil ikke prioritere betydningene av disse forhold, men tror vi i år får et fornuftig lønnsoppgjør fordi det allerede har skjedd en betydelig reallønnsvekst før oppgjøret starter.

- Vi blir mer engstelige når vi ser en allianse mellom Fremskrittspartiet og Sosialistisk Venstreparti som i praksis betyr en langt sterkere bruk av oljepenger enn det Stortinget har vedtatt, sier Nysterud.

Når det gjelder rentenivået har han tillit til at hovedstyret snart sørger for at differansen til konkurrentlandene blir mindre enn i dag.

D-mark under 400

Fordi euroen har avløst blant annet D-mark har de fleste ikke registrert at det i dag ville kostet 395 kroner for 100 D-mark. Sist kursen var på dette nivået var i 1992. Da var Norge inne i den verste nedgangstiden siden 1920-åra med over 200.000 arbeidsledige.

Når hovedstyret i Norges Bank møtes onsdag er det likevel lite som tyder på at styremedlemmene frykter at det siste års økonomiske stagnasjon skal slå ut i en regulær tilbakegang. Tvert om er man opptatt av at privat forbruk viser en svak oppadgående tendens samtidig som den fryktede arbeidsledigheten ennå ikke er kommet med noen styrke.

Mange har de siste dagene spekulert over hva lønnsoppgjøret betyr for hovedstyrets beslutning. Under forrige oppgjør fikk sentralbanksjef, Svein Gjedrem, sterk kritikk for å ha hevet renta mens et forslag var til uravstemning.

Da slo han fast som prinsipp at Norges Bank ikke skal la utfallet av et lønnsoppgjør inngå i vurderingen av rentenivået.

(NTB)