Ekspresident rømmer tilbake

Perus korrupsjons-anklagede ekspresident vil prøve seg igjen. Men han ble arrestert i Chile.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Perus mest berømte rømling, ekspresident Alberto Fujimori , trosset søndag kveld en intenasjonal arrestordre da han landet i Chile.

Ekspresidenten har ytret ønske om nok en gang å prøve seg på presidentstillingen han ble nødt til å forlate i 2000, da han rømte landet etter massive anklager om korrupsjon.

Den gang sa han opp i en faks sendt fra Japan.

Nå vil han prøve seg på valget i 2006, ifølge eget utsagn «for å oppfylle ønskene til en større del av det peruanske folk».

Peru har søkt om å få ekspresidenten utlevert i fem år, men han har i mellomtiden fått japansk statsborgerskap. Dermed har Japan nektet å sende ham ut.

Ernesto Velit, en uavhengig valgekspert i Peru, mener Japan nå har presset Fujimori tilbake til Peru for å stå til ansvar for anklagene, og at Chile bare er en stopp på veien.

Fujimori ble sent søndag kveld arrestert på sitt hotell, og er tatt til et ukjent sted. Han blir også nektet å forlate landet.

Da han rømte sist sto han anklaget for 21 tilfeller av korrupsjon, og i tillegg for å ha støttet en paramilitær dødsskvadron ansvarlig for drapene på 25 mennesker.

Samtidig var han også en av Perus mest populære presidenter, mest for å ha bekjempet opprørere, redusert hyperinflasjon og brakt elektrisitet til landsbygda.

Tilhengere av ekspresidenten samlet seg i Peru da det ble kjent at Fujimori igjen var i Sør-Amerika. Tre politiske grupper er opprettet for å støtte hans kandidatur til neste år.

Men Perus kongress har forbudt Fujimori å stille til valg før 2011. Om han nå forsøker seg igjen, må kandidaturet godkjennes av et valgpanel. 

Tvisten over Fujimori legger nytt press på det betente forholdet mellom Peru og Chile, som begge mener å ha krav på store fiskeressurser utenfor vestkysten.

GLEDE: Fujimori-tilhengere samler seg i Perus hovedstad Lima i anledning ekspresidentens besøk i Chile.