Ekspresident til Dagbladet: Vil utlevere Farouk

Jemens tidligere president Ali Nasser Mohamed sier at rettferdigheten må skje fyllest i Martine-saken.

SIKTET: Rikmannssønnen Farouk Abdulhak er etterlyst, men nekter å reise til Storbritannia. Den våpeninteresserte, unge mannen er her avbildet med en pistol, foran PC-skjermen sin. Foto: Privat
SIKTET: Rikmannssønnen Farouk Abdulhak er etterlyst, men nekter å reise til Storbritannia. Den våpeninteresserte, unge mannen er her avbildet med en pistol, foran PC-skjermen sin. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet kan i dag avsløre at det helt på høyeste nivå i opposisjonen i Jemen foreligger planer om å utlevere Farouk Abdulhak til Storbritannia om det blir et maktskifte i landet.

Borgerkrigen herjer nå i Jemen. Dagbladet vet at mektige krefter har engasjert seg i Martine-saken, og at saken kan bli viktig for å få vestlig goodwill i tilfelle et regimeskifte i Jemen.

I dette eksklusive intervjuet med Dagbladet, sier Sør-Jemens tidligere president - nå respektert leder blant de opposisjonelle i landet - at han vil sørge for at Farouk må for retten i Storbritannia.

- Først vil jeg utbringe mine kondolanser til Norge etter det forferdelige, terrorangrepet 22. juli, sier ekspresident Ali Nasser Mohamed.

- Bør overgi seg

- Jemen er et land basert på tro og visdom. Vi vil ta hånd om denne saken, og slutte å misbruke det gode forholdet mellom det jemenittiske og det norske folk, og regjeringene i Jemen og Norge, sier ekspresidenten til Dagbladet.

Han slår fast at den jemenittiske regjeringen og det jemenittiske folk bør respektere britiske og nasjonale lover og utleveringsavtaler.

GODE RELASJONER: Sør-Jemens ekspresident Ali Nasser Mohamed sier til Dagbladet at det er viktig å opprettholde et godt forhold til Norge, og at Farouk Abdulhak bør for retten i Storbritannia. Foto: Privat
GODE RELASJONER: Sør-Jemens ekspresident Ali Nasser Mohamed sier til Dagbladet at det er viktig å opprettholde et godt forhold til Norge, og at Farouk Abdulhak bør for retten i Storbritannia. Foto: Privat Vis mer

- Det gjelder også avtaler med Interpol. Rettferdigheten må skje fyllest, sier Ali Nasser Mohamed.

- Hvorfor bør Farouk overgi seg til Storbritannia?

- Farouk bør overgi seg til britiske myndigheter og møte for en britisk rett, i stedet for å løpe fra rettssystemet. Det gjelder både før og etter regimet i Jemen faller. Vi vil ta hånd om denne saken, slår Ali Nasser Mohamed fast.

Takknemlige

Marcus Rolandsen, leder av stiftelsen «Martines minnefond for rettferdighet», bekrefter overfor Dagbladet at stiftelsen er blitt kontaktet av Ali Nasser Mohamed.

- Hva dreier kontakten seg om?

STUDENT: Martine Vik Magnussen hadde vært på byen da hun ble drept. Hun studerte i London. Farouk Abdulhak, rikmannssønn fra Jemen, ser siktet i saken, men nekter å forlate hjemlandet. Foto: Politiet/Reuters/Scanpix
STUDENT: Martine Vik Magnussen hadde vært på byen da hun ble drept. Hun studerte i London. Farouk Abdulhak, rikmannssønn fra Jemen, ser siktet i saken, men nekter å forlate hjemlandet. Foto: Politiet/Reuters/Scanpix Vis mer

- Det er flere spor som vi har vurdert. Jeg vil ikke røpe detaljer, men det dreier seg om muligheter for å få Farouk utlevert til Storbritannia, sier Rolandsen.

- Vi er utrolig takknemlige for at den tidligere presidenten har tatt kontakt med stiftelsen på eget intiativ, og ytret ønske om å hjelpe med å få Farouk utlevert, legger han til.

Borgerkrig

Det er svært urolig i Jemen, og flere internasjonale eksperter spår at landet går mot et regimeskifte. Farouk Abdulhaks far Shaher er en nær kontakt av den sittende president Ali Abdullah Saleh.

Det korrupte, diktatoriske styret har gjort det mulig for Farouks far å bli en av sitt lands rikeste menn.

- Vi har daglig kontakt med folk på bakken i Jemen, og er meget bekymret for sivilbefolkningen. Det er ikke tvil om at de meldingene vi får går ut på at presidentens regime begår gjentatte og brutale overgrep mot en fredelig sivilbefolkning. Det jemenittiske folk ønsker rettferdighet i Martine-saken, sier Marcus Rolandsen.

TAKKNEMLIG: Marcus Rolandsen (i midten) styreleder i Martine-stiftelsen er takknemlig for støtten fra Jemen. Her med Ewa Wallace (t.h.), styremedlem, og Bjørn Stordrange, advokat i stiftelsen Martines minnefond for rettferdighet. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
TAKKNEMLIG: Marcus Rolandsen (i midten) styreleder i Martine-stiftelsen er takknemlig for støtten fra Jemen. Her med Ewa Wallace (t.h.), styremedlem, og Bjørn Stordrange, advokat i stiftelsen Martines minnefond for rettferdighet. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

Stor gevinst

Det har vært samtaler mellom leder for Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, Kjell Magne Bondevik, og Abdulhaks familie, men samtalene har ikke vært så kontruktive som stiftelsen og Martines pårørende håpet.

For opposisjonen vil en utlevering av Farouk Abdulhak kunne gi en stor diplomatisk gevinst. Saken har vært behandlet på ministernivå både i Storbritannia og Norge, og opposisjonen vil etter hva Dagbladet får opplyst kunne høste stor goodwill om Farouk blir utlevert.

- Stiftelsen har på bakgrunn av dette forsterket sitt samarbeid med opposisjonen i Jemen og Midtøsten. Stiftelsen har hatt møter med personer i Sana, i De forente arabiske emirater, Egypt og også i Europa. Dersom fredssenter-kanalen ikke fører fram, vil stiftelsen ytterligere forsterke disse sporene, sier Rolandsen.