Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ekspresidenten fikk nok og skjelte ut afroamerikanske demonstranter

- Dere forsvarer folkene som drepte de livene dere sier betyr noe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Ektefellen Hillary Clinton kjemper en hard nominasjonskamp mot Bernie Sanders for å bli demokratenes presidentkandidat.

Da ekspresidenten Bill Clinton stilte opp for henne på et arrangement i Philadelphia torsdag ble han umiddelbart overdøvet av «Black Lives Matter»-demonstranter - en stor bevegelse som de siste åra har protestert særlig mot politibrutalitet mot afroamerikanere.

«Super-rovdyr» - Svarte ungdommer er ikke «super-rovdyr», ropte hissige demonstranter på valgkamparrangementet.

Det referer til uttrykket den daværende førstedamen brukte i 1996 i en tale om voldelig kriminalitet som begås av unge mennesker.

Deretter begynte demonstrantene å avbryte Bill Clinton med tilrop mot kriminalitetsloven han signerte i 1994. Loven er nå svært hardt kritisert fordi den førte ikke bare til at gjengkriminaliteten i USA sank på 1990-tallet. Den bidro også til at en uforholdsmessig stor andel afroamerikanske menn havnet i fengsel i årevis for ikke-voldelig kriminalitet.

- Dere forsvarer de folkene som drepte de livene dere sier betyr noe, sa den tidligere presidenten, ifølge en rekke amerikanske medier som dekket seansen, deriblant CBS og CNN.

Den hissige seansen varte i rundt 15 minutter.

- Redd sannheten - Jeg liker demonstranter, men de som ikke lar deg svare, er redd for sannheten. Det er en enkel regel, sa Clinton da han gjentatte ganger ble avbrutt.

Han forsvarte også den kontroversielle loven, og forklarte at strengere straffer ble tatt inn i loven etter råd fra den daværende senatoren og nåværende visepresidenten Joe Biden. Biden skal ha forklart Clinton at strengere straffer var nødvendig for å få støtte fra republikanerne.

Selv om Hillary Clinton tidligere i vinter sendte ut en pressemelding om at hun ikke burde brukt uttrykket «super-rovdyr», forsvarer nå Bill Clinton uttrykket.

- Jeg vet ikke hvordan dere vil karakterisere gjengledere som fikk 13-åringer høye på crack og sendte dem ut i gatene for å drepe andre afroamerikanske barn. Dere syntes kanskje de var gode samfunnsborgere. Hun syntes ikke det, sier Bill Clinton.

Kontroverser tidligere De kontroversielle uttalelsene kommer fra en mann som også i Hillary Clintons forrige valgkamp i 2008 sto for noen angrep mot den daværende senatoren Barack Obama. Angrepene ble den gangen oppfattet som ufine, rasistiske slengbemerkninger.

Sammenstøtet mellom Bill Clinton og demonstrantene kommer samtidig som valgkampen har hardnet til mellom kona og utfordreren, senator Bernie Sanders. Mens tonen mellom dem hittil har vært svært sivilisert sammenliknet med tonen på republikansk side, er det liten tvil om at valgkampen strammer seg til. De siste par dagene har de begge begynt å stille spørsmålstegn ved hverandres kvalifikasjoner.

Sanders har momentum etter å ha vunnet de seks foregående delstatene. Imidlertid skuer begge nå mot folkerike New York, som også er hjemstaten til Hillary.