Ekspressfart til EU... hvis vi vil

Med helgas kompromiss på Ap-landsmøtet kan Norge bli EU-medlem like raskt som de første av de 12 søkerlandene som nå er i forhandlinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det bekrefter både leder i Ap's utenriksfraksjon på Stortinget, Haakon Blankenborg, og EUs ambassadør i Norge, Gerhard Sabathil.

Fort gjort

- Hvis Norge virkelig ønsker å skynde seg, er det mulig å hoppe på toget. EUs dør er alltid åpen for Norge, sier Sabathil til Dagbladet.

- Siden det bare er snakk om å oppdatere den framforhandlede avtalen, burde forhandlingsprosessen ta mindre enn et år, sier han.

I første pulje

- Den dagen Norge bestemmer seg, vil vi være i første pulje, sier Blankenborg.

Helgas vedtak på Ap-landsmøtet er heller ikke til hinder for at det kan arrangeres en folkeavstemning allerede i neste stortingsperiode om hvorvidt Norge skal fremme en ny og tredje søknad om EU-medlemskap.

Vedtaket åpner nemlig for at «en ny søknadsprosess kan starte opp i neste stortingsperiode (2001- 2005 - red.anm.) med sikte på en søknad tidligst 2005- 2006.

Norge har allerede framforhandlet en avtale som folket sa nei til.

Ifølge Blankenborg kan Norge derfor bli EU-medlem like raskt som landene som nå søker medlemskap. Disse vil trolig opptas gruppevis, alt etter hvor nær de er til å oppfylle EUs medlemskriterier. Norge oppfyller i utgangspunktet alle.

- Derimot kan forhandlingsposisjonen være svakere. Det vil neppe være applaus i EU for nye, harde krav fra norsk side.