Eksreder truet av ukjent mann

Eksreder Thor Christensen (49) ble i fjor oppsøkt av en ukjent mann som krevde hans underskrift på to ferdigskrevne erklæringer til Atle Hamre og Hallvard Flatland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Christensen er tidligere skipsreder og hesteeier som på 90-tallet ble truet og presset til å gi fra seg nær 20 millioner kroner. Travkusk Atle Hamre ble dømt til fem års fengsel for utpressingen. Hallvard Flatland måtte vitne i saken mot Hamre fordi han kjøpte ei hytte i Uvdal av Christensen med Hamre som mellommann.

I går vitnet Christensen i Økokrims hvitvaskingssak mot Flatland, og hans forklaring om trusselbrevene var så oppsiktsvekkende at både Økokrim og forsvarer Erling O. Lyngtveit ba om å få oversendt materialet.

Et ubehagelig besøk

Christensen forteller her hva han opplevde 28. mars i fjor:

-  Ved 16-tida ringte det på døra. På trappa sto en helt ukjent mann. Han hadde et par maskinskrevne brev i en gul plastmappe, var veldig direkte og sa at jeg måtte lese to brev. Da jeg spurte hvem de var fra, svarte han «bare les, du!».

-  Det ene var til Hamre der jeg skulle beklage alt og erstatte alle hans utlegg. Det andre var til Flatland der jeg skulle beklage at han var dratt inn i utpressingsaken. Mitt navn sto under i trykte bokstaver.

-  Hvordan reagerte du?

-  Jeg reagerte med forferdelse. Jeg syntes dette var toppen av frekkhet å komme på døra mi med slikt.

Truet med politiet

-  Hva skjedde videre?

-  Jeg spurte ham om hva som ville skje om jeg ikke skrev under. Da har jeg ikke noe annet å gjøre enn å sørge for at du får beskjed fra høyere hold i Oslo, sa han. Da kona sa at hun ville ringe politiet, tok han med seg brevene og gikk.

-  Hvem tror du står bak?

-  Mest sannsynlig var dette en person skulle forsøke å gjøre raske penger på meg etter utpressingssaken og som kanskje hadde tenkt å selge erklæringene til Hamre og Flatland.

-  Du tror ikke de har visst om dette?

-  Nei.

Flatland tok ordet etter Christensens forklaring og sa han var «mektig overrasket» ettersom eksrederen i går for første gang husket at han av Hamre var blitt bedt om å sende penger til en konto i Monaco en gang i 1997.

-  Dette er en helt annen forklaring enn Christensen kom med i tingretten, sa Flatland, som er tiltalt for hvitvasking av Hamres utpressingspenger på sin konto i Monaco.

-  Jeg blir også provosert av at Økokrim forsøker å kople meg til utpressingsaken. Når det gjelder den mystiske mannen som kom hjem til deg, er det ukjent for meg. Jeg håper du forstår at logikken taler imot at jeg skulle sende en mann etter deg, sa Flatland.

Advokat Nils E. Stenersen ga i går denne karakteristikk av Hamre da han vitnet for Flatland: -  Hvis Atle Hamre sier et sant ord, så er det en forsnakkelse.

PÅ'N IGJEN: Eksreder Thor Christensen har bevisst forsøkt å fortrenge alle truslene han i årevis levde med. - Jeg har tapt mye penger, men fått et rikere liv, sier Christensen som har startet på nytt med ny familie.
TILTALT: Hallvard Flatland.