Skripal-saken

- Eksspion ble forgiftet av pulver i bilens ventilasjonssystem

Det mener britisk etterretning, ifølge TV-kanal.

SJEKKER BILEN: Her undersøker BMW-en til Sergej Skripal. Nå skriver ABC at eksspionen og dattera ble forgiftet gjennom ventilasjonssyetemt. Foto: Mega/NTB Scanpix
SJEKKER BILEN: Her undersøker BMW-en til Sergej Skripal. Nå skriver ABC at eksspionen og dattera ble forgiftet gjennom ventilasjonssyetemt. Foto: Mega/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Britisk etterretning mener den russisk-britiske tidligere dobbeltagenten Sergej Skripal (66) og datteren Julija (33) ble forgiftet av nervegass i pulverform som sirkulerte i ventilasjonssystemet i Skripals bil. Det sier ikke navngitte kilder i etterretningen til den amerikanske TV-kanalen ABC News.

Far og datter ligger livstruende skadd på sykehus etter at de ble funnet bevisstløse på en benk i Skripals hjemby Salisbury sør i England 4. mars.

- Det er er et stoff som Russland hevder å aldri ha hatt, sier en av kildene til ABC News.

KRITISK SKADD: Julija og Sergej Skripal er livstruende skadd etter å ha blitt forgiftet av nervegass 4. mars. Foto: Rex/Shutterstock, Reuters / NTB Scanpix
KRITISK SKADD: Julija og Sergej Skripal er livstruende skadd etter å ha blitt forgiftet av nervegass 4. mars. Foto: Rex/Shutterstock, Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Kanalen hevder at Skripal skal ha vært sint, og at han angivelig skal ha ropt og oppført seg merkelig i en pizza-restaurant før han kollapset som følge av forgiftningen.

- Det blir sett på som et drapsforsøk, og ikke bare et forsøk på å gjøre Skripal syk, sier en av kildene til kanalen.

Ifølge kildene skal 38 personer i Salisbury i større eller mindre grad blitt syke av nervegiften.

- Sitter på bevis

Storbritannias utenriksminister, Boris Johnson, hevder at Storbritannia sitter på beviser at Russland har laget og lagret nervegiften brukt i angrepet:

- Vi har bevis for at Russland i løpet av de siste ti årene ikke bare har sett nærmere på hvordan nervegift kan brukes til attentater, men også for at de har laget og bygget opp lagre av Novitsjok, sa han til BBC.

Utenriksministerens kommentarer kom etter at Russlands EU-ambassadør, Vladimir Chizhov, insisterte på at Russland ikke hadde noe å gjøre med giftangrepet.

Chizhov stoppet ikke med det, og hevdet videre at Storbritannias myndigheter selv kan ha stått bak angrepet.

- Russlands svar til hendelsen er ikke et svar fra et land som mener de selv er uskyldige, svarte Boris Johnson, som også har koblet Russlands president Vladimir Putin direkte til angrepet.

- Stoppet i 1992

Ambassadør Chizhov har tidligere hevdet at Russland faktisk aldri har laget giften Novitsjok.

- Russland stoppet produksjonen av giftstoffer i 1992. Så du kan faktisk ikke si at Russland har laget slike giftstoffer. Alt som tidligere har blitt laget ble laget av Sovjetunionen, sier han til ABC News.

I et lengre intervju med Sky News hevdet den russiske ambassadøren til Nederland, Alexander Sjulgin, at Russland har destruert alle sine kjemiske våpen.

- I fjor fullførte vi destrueringen av våre kjemiske våpenlagre, og gjennomføringen av dette ble grundig sertifisert av OPCW, sa han.

OPCW drar nå til Storbritannia for å bistå den britiske etterforskningen, skriver NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer