Eksspion: - Ganske alvorlig syk

Tidligere MI6-topp Christopher Steele sier til Sky News at hans kilder mener Putin er «ganske alvorlig syk», men at de ikke vet hva slags sykdom han har.

SYK? Det spekuleres i om president Putin er syk. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB
SYK? Det spekuleres i om president Putin er syk. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra 2006 til 2009 ledet Christopher Steele Russland-avdelingen til den britiske etterretningstjenesten MI6. På 1990-tallet var han stasjonert i Russland.

Han skrev også mappa om Donald Trump og den russiske innblandingen i det amerikanske presidentvalget i 2016.

Nå sier han til Sky News at hans kilder påstår Putin er «ganske alvorlig syk».

- Det vi hører fra kilder i Russland og andre steder, er at Putin faktisk er ganske alvorlig syk, sier Steele.

- Det er uklart hva slags sykdom det er, og om den er mulig å kurere eller dødelig. Men jeg tror helt sikkert det er en del av bildet, sier han.

Putins ettermæle

Uttalelsen kommer etter at den ukrainske generalmajoren Kyrylo Budanov hevdet at Putin var alvorlig syk, og at det fantes krefter som planla et kupp mot den russiske presidenten.

Steele mener at sykdommen trolig er en medvirkende faktor til hva som nå skjer i Ukraina.

- Når man ser hva som skjer nå, så tenker man jo at det trolig er sant. Så jeg tror det er et element av sykdommen hans involvert i dette og hans ettermæle, sier Steele.

NYE VÅPEN: Spesiallagde «Brimstone»-missiler skal være tatt i bruk i strid i Ukraina. Vis mer

Det har vært spekulasjoner om Putins helse i flere år, uten at noe har blitt bekreftet. Russiske myndigheter, deriblant Putins talsmann Dmitrij Peskov, har derimot flere ganger forsøkt å avkrefte ryktene, blant annet ved å skryte av presidentens «fantastiske» helsetilstand.

- Katastrofal krig

Steele mener at, selv hvis Putin er syk, så vil ikke det nødvendigvis gjøre ham mer mottakelig for kritikk.

- Generelt er det veldig få som er klare til å stå opp mot eller krangle med president Putin. Jeg tror ikke at det er dissidenter eller ulydige stemmer som sier til ham at dette er en katastrofal krig, som ikke kommer til å slå positivt tilbake på Russland, særlig når det kommer til økonomien, sier han, og legger til:

- Vi kan bare håpe dette vil føre til en form for endring i politikken som føres eller til og med et regimeskifte, når den tid kommer, men det er slett ikke sikkert.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer