Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eksstatsministeren som støtter Taliban

25. november i fjor annonserte den tidligere afghanske statsministeren og krigsherren at han gikk sammen med Taliban-styrkene, og oppfordret til hellig krig mot USA og Storbritannia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gulbuddin Hekmatyar skal ha vært målet for aksjonen der norske F-16-fly slapp sine bomber i går ettermiddag. 18 personer skal ha mistet livet i aksjonen.

19. januar meldte nyhetsbyrået AFP at afghansk politi skal ha avslørt planer om å kidnappe president Hamid Karzai. Gulbuddin Hekmatyar ble utpekt til å stå bak planene.

Det er ikke første gang krigsherren har forsøkt å kuppe seg til makten i landet.

I 1993-1994 gjennomførte hans styrker en voldsom bombardering av hovestaden Kabul. Flere tusen mennesker skal ha mistet livet under denne offensiven.

I 1996 bombet han Kabul sønder og sammen igjen, og presset den daværende regjeringen ut. Krigsherren Ahmed Shah Masood var dengang forsvarsministeren som måtte gi fra seg makten. Masood ble senere drept i et attentat iscenesatt av Taliban.

Men Hektmatyar fikk bare sitte med makten i fem måneder. Da tok Taliban over kontrollen i Afghanistan.

25. november i fjor skiftet Hekmatyar side, og annonserte at han ville slå sammen sine styrker med Talibans, i en felles kamp mot de utenlandske styrkene i Afghanistan.

- Jeg ber alle troende om å forene seg og være klare for krig for å frigjøre landet vårt fra de fremmede undertrykkerne, skrev Hektmatyar i det håndskrevne brevet som nyhetsbyrået AP fikk kopi av.

<B>BOMBEMÅL: Gulbuddin Hekmatyar.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling