BEGJÆRER GJENÅPNING: Politiet vil begjære gjenopptakelse av Kristin-saken. Kravene for gjenåpning er strenge. Foto: Privat
BEGJÆRER GJENÅPNING: Politiet vil begjære gjenopptakelse av Kristin-saken. Kravene for gjenåpning er strenge. Foto: PrivatVis mer

- Ekstra strenge krav for å gjenoppta straffesaker til skade for siktede

- Krever bevis av vekt, sier jusprofessor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag kveld ble en mann pågrepet av politiet og siktet for drapet på Kristin Juel Johannessen (12). Jenta ble funnet kvalt i et skogholt ved Reppegårdsveien på Mørk utenfor Larvik i 1999.

- Det er vår helt klare oppfatning at vi har nye bevis i saken. Det dreier seg om et DNA-bevis som vi mener at knytter den som nå er pågrepet til stedet, sa politiet på en pressekonferanse i ettermiddag.

38-åringen ble i 2001 i Larvik tingrett - da i en alder av 23 år - dømt for drapet. Året etter ble han frikjent på bakgrunn av DNA-bevis. Nå, 16 år etter barnedrapet, og nesten 13 år etter at han ble frifunnet, skal Riksadvokaten vurdere om det er grunnlag for å sende saken til gjenopptakelseskommisjonen.

FRIKJENT I 2002: 38-åringen ble i 2002 frikjent i drapssaken. Her fra den gang. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
FRIKJENT I 2002: 38-åringen ble i 2002 frikjent i drapssaken. Her fra den gang. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Kravene til gjenopptakelse er ekstra strenge når en gjenopptakelse vil være til skade for siktede, sier sorenskriver i Larvik tingrett og medlem av dommerens mediegruppe, Siri Vigmostad, til Dagbladet.

Det pågrepne mannens advokat, Søren Hellenes, stiller seg uforstående til siktelsen.

Svært snever adgang Adgangen til å gjenåpne en sak til skade for den siktede er svært snever i forhold til å gjenåpne en sak til gunst for siktede.

- En sak kan gjenopptas hvis det oppdages nye beviser av vekt som kan være egnet til å endre konklusjonen i en tidligere avsagt dom, sier Jon T. Johnsen, professor emeritus i strafferett ved UiO, til Dagbladet.

BESLAG: Minst tre datamaskiner ble tatt fra mannens adresse av politiet rundt klokka 16.00 i ettermiddag. Nye opplysninger i saken kan danne grunnlag for gjenopptakelse. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BESLAG: Minst tre datamaskiner ble tatt fra mannens adresse av politiet rundt klokka 16.00 i ettermiddag. Nye opplysninger i saken kan danne grunnlag for gjenopptakelse. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Johnsen henviser til straffeprosessloven § 393, hvor vilkårene for gjenåpning til skade for siktede framgår.

For det første kan falske forklaringer og dokumenter danne grunnlag for gjenopptakelse. For det andre vil også nye opplysninger i saken kunne danne grunnlag for gjenåpning til skade for siktede der det må «antas at han er skyldig i den straffbare handling».

- Det blir en vurdering av om det er sannsynlig at man vil få en fellelse, sier Johnsen.

Nye opplysninger De nye opplysningene politiet presenterte i Larvik i dag, som kan føre til gjenopptakelse, har sin bakgrunn i et arbeid som har pågått lokalt.

Saken er også gjennomlest på nytt av psykologspesialist. På bakgrunn av dette arbeidet valgte poliitet å opprette en ny gjennomgang av saken, som ble lagt inn i et nytt analyseverktøy.

- Det er viktig å understreke at det er ny metodikk. Det er nye måter å hente ut denne DNA-profilen på, som har blitt benyttet. Det er ikke sikkert man ville kommet dit i 2001. Vi kan ikke si mer om dette akkurat nå, sier politimester i Vestfold, Christine Fossen.