- Ekstra viktig at politikerne stiller opp i Pride i år

Det lesbiske paret som fikk boligen sin vandalisert tør ikke flytte hjem. Nå mener SV-lederen det er ekstra viktig at politikere stiller opp i Pride.

SETTER PRIS PÅ STØTTEN: Ekteparet Gunhild Olaugsdatter Drage og Wanya Valkyrie Drage. Foto: Privat
SETTER PRIS PÅ STØTTEN: Ekteparet Gunhild Olaugsdatter Drage og Wanya Valkyrie Drage. Foto: PrivatVis mer

Wanya Valkyrie Drage og Gunhild Olaugsdatter Drage reagerte med sjokk da de kom hjem fra luftetur med hunden natt til søndag 2. juni i år.

Noen hadde tatt seg inn i boligen deres, utsatt det for omfattende hærverk, knust akvariet, skåret opp sofaen og ikke minst tagget hatefulle ytringer flere steder, som «kåm dere til helvete vekk».

Det var den andre truende hendelsen etter at de 17. mai i år hang et regnbueflagg - det internasjonale symbolet på homofiles rettigheter - ved siden av det norske flagget utenfor boligen i Vatne i Sandnes.

Kort tid i forveien hadde de mottatt et brev der de angripes for sin legning og for bruken av flagget.

- Må slå ring om familien

En av dem som har latt seg ryste av historien er SV-leder Audun Lysbakken.

- Det er egentlig et nederlag for hele landet. Vi tenker at vi er kommet lenger enn dette. Vi må tenke over hvordan vi som samfunn skal reagere. For det første slår vi ring om denne familien, en veldig effektiv måte å gjøre det på er å støtte opp om Pride-arrangementene, sier han.

Lysbakken møtte fredag Wanya Valkyrie Drage sammen med partikollegene Solfrid Lerbrekk og Freddy André Øvstegård, begge folkevalgte for SV på Stortinget og selv homofile.

- Jeg vil gå veldig tydelig ut med en oppfordring og forventning til alle politiske partier fra venstre til høyer om at de stiller i årets Pride-parade for å vise de som har utført denne handlingen og annen type hatkriminalitet ikke har noen som representerer dem, sier Solfrid Lerbrekk.

- Det er viktig alle år, men litt ekstra i år som dette har skjedd. Dette har skapt en fryktbølge i det homofile miljøet, sier hun.

Tør ikke flytte hjem

Ekteparet har fått massiv støtte. Det er sågar satt i gang en innsamlingsaksjon for å hjelpe dem med de økonomiske konsekvensene av innbruddet og hærverket, der flere hundre tusen kroner er blitt samlet inn. Men episodene har likevel skremt dem såpass at de ikke ønsker å flytte tilbake.

BESØKTE STORTINGET: Wanya Valkyrie Drage, her sammen med Freddy André Øvstegård og Audun Lysbakken, sier det oppleves som en støtteerklæring om politikere stiller opp i Pride i år.
BESØKTE STORTINGET: Wanya Valkyrie Drage, her sammen med Freddy André Øvstegård og Audun Lysbakken, sier det oppleves som en støtteerklæring om politikere stiller opp i Pride i år. Vis mer

- Det kommer ikke til å føles trygt. Først skrev de et brev, så brøt de seg inn. Hva blir det neste? Vi kommer aldri til å holde kjeft eller gjemme oss i en hule, men vi er nødt til å tenke på vår egen sikkerhet, sier Drage til Dagbladet.

Saken er fortsatt under etterforskning. Foreløpig er ingen pågrepet, men Drage er opptatt av å understreke at politiet har møtt dem på en veldig god måte.

- Betyr mye

- Betyr det noe for dere om politikere stiller opp i Pride?

- Selvfølgelig gjør det det. Det blir som en støtteerklæring til oss, sier Drage.

- Den natta lurte jeg på hva som var skjedd med verden. Vi har aldri opplevd noe slikt før. Jeg tenkte at dette ikke var verden slik jeg kjente den. Dagen etter eksploderte det med støtte. Det var fantastisk. Det har gjort at det har vært lettere å takle dette i etterkant, sier hun.

- Er det noen du spesielt gjerne skulle sett i Pride?

- Jeg tenker spesielt at barne- og familieministeren, som er minister for alle slags familier, det er ekstra viktig at han stiller opp, mener hun.

KrF-leder og familieminister Ropstad har helt fra han ble minister vært klar på at han ikke vil gå i Pride, noe han begrunner med at han er sterkt uenig i mange av sakene arrangør FRI står for.

Også fra eget parti har Ropstad fått kritikk for dette. Leder i Viken KrFU Simen Bondevik, er en av dem som har oppfordret både ham og de andre partitoppene til å stille opp.

De som sier at de ikke vil gå i Pride, men likevel vil kjempe mot diskriminering av homofile, har misforstått. Dersom en virkelig mener alvor med å være imot diskriminering av homofile, så dukker en opp i Pride. En kan ikke late som om det ikke har noe å si om en stiller opp i paraden eller ikke, skriver han i et innlegg i Dagbladet.